Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Изкупната цена на биволското мляко непрекъснато пада

17.10.2019 г.
119478
Изкупната цена на биволското мляко непрекъснато пада и в момента на много места се изкупува на 1,05 лв./литър. Това засяга най-малките биволовъдни семейни ферми с по 10 - 15 животни, каза в интервю за АгроКлуб проф. Цонка Пеева, председател на Българска асоциация за развитие на биволовъдството - Шумен.

“Според мен е важно да се увеличи броят на биволите в стадата. Защото за малко количество мляко, мандрите не искат да идват. Ако фермерът има 15 животни, дойнитете ще са най-много 10-11 биволици, ако ги сметнем по 6 л., това са 60 - 70 литра.”, обясни проф. Пеева и допълни, че “на тези хора няма кой да им изкупува млякото и те са принудени да правят сирене или кашкавал и да излизат на пазара. В същото време, когато се появят на пазара, от БАБХ им налагат големи глоби. Това обезверява биволовъдите и през последната година има три ферми, които се продават заради липсата на пазар на тяхната суровина”.

“При големите ферми с по 50-60 биволици няма такъв проблем. Те продават млякото си на млекопреработватели на сравнително добра цена - около 1,30 до 1,40 лв./л. Тук обаче говорим за по-големи количества”, уточни проф. Пеева.

По думите на председателя на Биволовъдната асоциация “тъй като изкупната цена на биволското мляко непрекъснато пада, фермерите проявяват интерес към затваряне на производството - тоест създаване на малки цехове за производство на млечни продукти. Това обаче е доста трудно, защото изискванията от страна на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) поставя неимоверни условия, които за останалите страни в ЕС не се отнасят. В България фермери споделят, че трябва да минат през 9-те кръга на ада за да направят такъв цех”.

Очаквайте цялото интервю с проф. Цонка Пеева по-късно в АгроКлуб!

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • субсидии за крави
  16.10.2019 г.
  123042
  ДФЗ преведе първите 19 милиона лева за преходна национална помощ 2019
  Виж повече
 • субсидии 2019
  11.10.2019 г.
  112364
  Ясни са ставките за националните субсидии за говеда, биволи, кози и овце- майки за 2019 
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg