Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Изгледите за възстановяване на пшеницата са нищожни за много региони

19.04.2021 г.
9531
Трябва ли да се тори с азот през януари и февруари, нужна ли е защитната доза азот през декември? Вече е ясно дали е трябвало или е било излишно. След измръзването на пшениците 16-17 февруари резултатите са налице. Първа и втора снимка - пшеница със защитна декемврийска доза амониева селитра и карбамид през януари - напълно възстановена. Все едно не се е случило. На заглавната снимка по-горе - късна сеитба с мартенско торене. Изгледите за възстановяване са нищожни и съмнителни. Няма как да предотвратим измръзването, но можем да подпомогнем възстановяването. Това е от района на Разград. 

Зърнопроизводители от Великотърновско и Русенско също споделят за силно пожълтели посеви и поразени от измръзването и прекалената преовлажненост посеви.Значението на почвената запасеност и допълнителни хранителни елементи върху устойчивостта на измръзване. Снимки от района на Шабла - 13 април 2021 г.

Първите три снимки - пшеница сорт Авеню, предшественик - пъпеш, семена третирани с микроелементи и стимулатори, есенно вегетационно третиране с листен тор, първо торене с азот - края на януари с амониева селитра 12 кг/дка.

Вторите три снимки - пшеница сорт Авеню в същия район, торене след 16-17 февруари.Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg