Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Иван Гешев: В дирекцията на БАБХ Бургас са имали такса 'спокойствие'

29.08.2019 г.
30194
През последната година все повече зачестяват случаите, в които служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са хванати да искат подкупи или да рекетират собственици на фирми, търговци, вносители. В потвърждение на това е случаят от вчера в БАБХ-Бургас, за който зам.главният прокурор Иван Гешев съобщи, че дейността на престъпната група в местната структура на БАБХ е включвала "такса спокойствие".

Това напълно съвпада с все по-ширещото се мнение в общественото пространство, че откакто е създадена през 2011-а година, БАБХ е инструмент за рекет над бизнеса, тъй като контролира цялата търговия, внос и регистриционни режими на всички видове храни, фуражи, алкохол, напитки, суровини за хранително-вкусовата промишленост, а също и всички търговци - от магазините на дребно до големите търговски вериги. Не на последно място БАБХ контролира производствените отрасли, включително втеринарно медицинските въпроси в сектора.

Ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци. Това каза зам. – главният прокурор Иван Гешев в сутрешни блок на БНТ.

„Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци“, обясни Гешев. Според зам.-главния прокурор има още едно направление, по което действат служителите и ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

„Това е една престъпна матрица, която съществува и по дела, които сме водили срещу служители на митниците, НАП и служители на МВР, а именно групи вземат пари, така наречената такса спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения“, добави още Гешев. По думите му тази акция към момента няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума. „Няма общо и със случая, който се проверява от Специализираната прокуратура във връзка с журналистически публикации, касаещи унищожаването на такива животни. Това са три различни случая“, посочи още Иван Гешев. 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • крави БАБХ
  28.08.2019 г.
  1940
  БАБХ мълчи за смъртта на цяло стадо крави край Дупница. Нова зараза?
  Виж повече
 • европейски свине с АЧС
  13.08.2019 г.
  1860
  АДФИ започва проверки на БАБХ за злоупотреби покрай чумата
  Виж повече
 • производство на суха кръв
  19.06.2019 г.
  46907
  Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?
  Виж повече
 • внос на плодове и зеленчуци
  14.06.2019 г.
  3202
  Николай Роснев, БАБХ: Няма нелегален внос на плодове и зеленчуци
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg