Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Земеделският сектор очаква стабилност, без риск от спиране на проекти

02.04.2021 г.
11507
Земеделският сектор очаква стабилност, без риск от спиране на проекти, заради политически реваншизъм. Това е основният акцент, около който се движат разговорите сред професионалистите в земеделието в дните преди изборите.

Заканите за пълно спиране на всички проекти и субсидии в аграрния сектор от страна на редица нови политически субекти, внесе сериозен смут сред работещите в селското стопанство, особено на фона на очакваният прием на проекти за инвестиции в нова земеделска техника по мярка 4.1 планувано за края на месец Април, а също и по мярка 4.2 за преработвателните предприятия.

На фона на това, министър-председателят Бойко Борисов се срещна със зърнопроизводители, като заяви:
„Изпълнихме ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“. 
 
„За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. 
 
Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

Повече по темата, чуйте в интервюто на АгроКлуб с министър Десислава Танева:
© 2021 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • заседание на Съвета на ЕС
  23.03.2021 г.
  9647
  Министър Танева: Постигането на зелените цели не може да се осъществи единствено чрез ОСП
  Виж повече
 • Десислава Танева
  23.12.2019 г.
  6779
  Десислава Танева: Обвързаната подкрепа ще запази уязвимите сектори на пазара!
  Виж повече
 • Десислава Танева
  14.05.2019 г.
  18665
  Аграрния сектор приветства Десислава Танева отново като земеделски министър
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg