Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Зелената сделка на ЕС ще отвори нови схеми за субсидии и проекти

17.03.2021 г.
9921
Бъдещето на нашето земеделие ще зависи от последователността и взаимодействието между Зелената сделка и търговската политика на ЕС. Това се казва в позиция на европейската фермерска организация Копа Коджека. 

Много несъответствия трябва да се съгласуват и да бъдат съобразени в рамките на Зелената сделка. От Копа Коджека казват, че към момента не е ясно как Зелената сделка ще вземе предвид търговските реалности и в какво ще се отрази нейното въздействие върху пазарните цени, доходите на фермерите и продоволствената сигурност.

Може ли Европейската комисия да гарантира защита от вносът от трети страни? Можем ли да очакваме земеделските производители в трети страни да изключат 10% от земеделските си земи от производството както се изисква от земеделските производители от ЕС в рамките на Зелената сделка? Отговорът е отрицателен, защото не би бил в съответствие с нашите международни ангажименти, нито с насоките на Световната търговска организация (СТО), посочват от Копа Коджека.

Целите на европейската зелена сделка трябва да бъдат отразени в търговската политика на ЕС и да са съобразени с търговските реалности, акцентират от Копа Коджека.

Всеки износ от 1 милиард евро означава 16 000 работни места в ЕС. Износът на селскостопански храни представлява почти 1/3 от общия нетен търговски баланс на ЕС. В пост-COVID свят, нашата търговия трябва да се основава на балансирани, справедливи и прозрачни правила, за да се избегне изкривяването на конкуренцията, допълват от фермерската организация.

Най-добрият начин да се гарантира този подход е чрез многостранни търговски споразумения. Най-добрият начин да се гарантират следните принципи е чрез СТО и a за реформа, която сега изглежда възможна със смяната на подхода в администрацията на САЩ.

От Копа Коджека подкрепят нови концепции около международните търговски дисциплини, например около механизмите за коригиране на границите на въглеродните емисии. "Трябва да установим общ език с нашите съюзници относно безопасността на храните, устойчивостта и климата. По-специално за това как да се интегрира Парижкото споразумение за климата в търговската система с ясни механизми за изпълнение. Докато успяхме да развием обща позиция
с нашите търговски партньори в определени области чрез двустранни споразумения, без достатъчно
адаптиране към рамката на СТО, секторът все още е изправен пред редица предизвикателства.", посочват от Копа Коджека.

Категоричната позиция на фермерската организация е, че най-големият риск за европейските фермери по отношение на Зелената сделка, е че те ще започнат да изпълняват ангажименти свързани с екологията и климата, както и да извършват значителни инвестиции, при което фермери от страни извън ЕС ще продължат старите си земеделски практики без екологична ангажираност в процесите на производството. Това може да допринесе до изоставане в конкурентоспособността, което може да се комепенсира само с много нови проекти и субсидии в сферата на екологичното земеделие и зелени практики.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg