Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Зелената сделка охлади позитивизмът за био производство в ЕС (ВИДЕО)

Какво очакват от новата ОСП гражданите на ЕС ? Фермерите готови ли са да им предоставят повече публични блага?”
Такава анкета беше направена по идея на бившият комисар по Земеделие Фил Хоган. 
Той с възхищение сподели резултатите - даже били изненадващи за него! Фермерите с удоволствие щели да споделят въжделенията на европееца: по-качествена, по-здравословна храна, по-зелени площи, оставени просто да радват окото - пчелички, птички, рай.

Януш Войчеховски, още докато го препитват дали става за еврокомисар по земеделието, упорито настояваше повече биопродукти в Европеският съюз, достъпни за повече хора. И така, стигна се до Зелената сделка и възторгът от екологичното земеделие поохладня.  Освен това енергийната криза вгорчи Брюкселският ентусиазъм. 

Димитровден мина, настъпва зимата. Ще има време за размисъл. По-бедните стопани ще пестят дървата за огнището - “цената им е златна.” 

По-богатите ще хукнат по топлите острови, но дертовете остават - разните му там “тавани на директните плащания” - на кой сектор повече от кесията с европейските субсидии.

Иновациите и дигитализацията са оставени за интелектуалното занимание на родните и брюкселските  чиновници. 
Време е за оцеляване: ток, вода, фуражи, торове и препарати за растителна защита шеметно растат.

Как да се помогне на фермерите?
Европейската комисия действа на принципа “Хубавите работи бавно стават”. Родните политици сега отново предизборно са заети - произвеждат обещания, фантасмагории - добре!
“На избори, като на избори”, обаче българинът не може да се грее на холивудски усмивки и да пъди тревогата си с обидно-тъпите шегички на политиците”.
“Говедовъдите загивали! - Този път можем да им повярваме.”

Разпродават се цели стада - големи и малки. 
“Лозарите продавали грозде на ниски цени - също загивали.”  
Олиото скочило с цели 36% на годишна база само за година. - “Търсете рецепти за зимнина без олио.” 
Цената на хляба “се пророкува” ще скочи с 20% до края на годината.  - “Ясно, заради ралито на цените в енергетиката и пшеницата.”

За смекчаване на удара по джоба на българина малцина отварят дума. - “Значи, утешителната ракийка със салатка или туршийка поскъпва.”
Оранжериите щели по-рано да спрат производството - непосилна е цената на енергията - готвят протести! - “Може би за пръв път!”

През август, хранителните продукти у нас били най-скъпи от 10 години насам. “Швейк успокоява колегите си - затворници - “Спокойно, все по-лошо ще става.”
Това не е черноглед прочит на действителността - експертите го прогнозират с цифри и данни. 

Обаче има нещо смешно в цялата тази работа:
“Един баш-експерт от комисията за стоковите борси и тържищата  ефимистично и упорито заменя думата “поскъпване” с думата “промяна на цените”.

По времето на Соца беше ерес журналист да изрече поскъпнали стоки. Говореше се за “корекции на цените”, особено ако хвърчат нагоре. Какви ли още “корекции” ни чакат? - “Пролет пукна, ние не.” - хубава е тази песен на Слави Трифонов.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg