Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Над 20 заразени с COVID-19 в “Градус” - най-големият производител на птиче месо у нас

11.06.2020 г.
8969
Най-големият производител на птиче месо в България фирма „Градус“ е станала огнище на разпространение на коронавирус. Компанията е тествала всички работещи в производствената си линия в Стара Загора и продължава да изследва служителите си в страната. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани, съобщават от дружеството. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).

Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, съответстваща на изискванията на ДПП (Добри производствени и хигиенни практики), НАССР, ISO22000:2005, IFS 6.1:2017 и ISO 9001:2015“, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията“ коментираха от дружеството.

„Във всички производствени линии на „Градус“ съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. А от  първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме  спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори.“, добавят от „Градус“.

Сигурността на служителите и производствения процес е абсолютен приоритет на най-големия производител на птиче месо в България. По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички 1730 души, работещи в „Градус“, се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията  изцяло поема разходите за изследванията.

Процентът на установените с вируса е 5,38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас.

Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочва, че „изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна. COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна“.

Световната агенция за хранителни стандарти добавя, че термичната обработка на хранителни продукти гарантира елиминирането на всички вируси и бактерии във всички видове храни.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • месопреработка
  20.05.2020 г.
  8273
  Euractiv: Коронавирус епидемията разкри уязвимостта на месния сектор в ЕС
  Виж повече
 • коронавирус
  11.03.2020 г.
  8097
  EFSA: Няма доказателства, че храната е източник или път на предаване на коронавирус
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg