Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Заради спора с търговските вериги, е поискана оставката на заместник министър Чавдар Маринов

13.04.2020 г.
8215
Министър Десислава Танева е поискала в петък оставката на заместник министър Чавдар Маринов. На този етап той не я е подал и е получил широка подкрепа от бранша (от който беше предложен за заместник министър миналата година - бел.ред.) Все още няма прекратяване на трудовото си взаимоотношение. Това съобщи самият Маринов в интервю за бТВ. Дали ще подаде оставка, "ще решим след консултации с бранша", допълни още зам.-министърът.

От разговора става ясно, че исканата оставка е във връзка с разминаване на мненията по отношение на регулацията, свързана с големите търговски вериги. В петък министърът се е обадила на Маринов, за да участва в тв интервю по темата с търговските вериги, но Маринов отговорил, че “участието му няма общо с темите и мерките, които трябва да следваме”. Освен това Маринов заявява, че министър Танева “винаги е изразявала становището, че аз съм сложен от бранша и тя е против това”.

За спора с големите търговски вериги и примера на Румъния

"Проблем с веригите има от години и той е огромен, казава Маринив. Аз съм първият, който още с встъпването си в мандат направих среща с веригите, заради множество сигнали от земеделски производители за проблем с пазарите. Но всичко това трябва да се случи със съответните законови мерки и подзаконови нормативни актове.

Направихме среща с икономическия министър г-н Караниколов. Той се консултира с румънския си колега. Те били тръгнали по подобен път, но били “ударени през ръцете” от Европейската комисия. В последствие са въвели  закон, разписани са наредби, които трябва да се спазват, за да се достигне до консенсус с реализацията на местната продукция в хипермаркетите". 

Според Чавдар Маринов има законови мерки да бъдат задължени търговските вериги да предлагат 50% българска продукция, но те трябва да бъдат следвани точно и ясно, по примера на Румъния.

По думите на Маринов, самият министър на икономиката е заявил на среща в петък, че така подготвено постановлението от Министерство на земеделието за задължаване на веригите няма да постигне абсолютно нищо. 

"Веригите искат да има количество, качество, партидност, опаковка, регулярни доставки, предвидимост. Всичко това е роля на организациите на производители, на които “буквално им отрязаха краката”. В цяла Европа работи с подобни структури - кооперативи, организации на производителите. Няма как земеделецът сам - с 2-3 декара да прави доставки на големите вериги", коментира Маринов.

Проблем с веригите за земеделците действително има - като това, че веригите притискат стопаните с прекалено високи и непосилни изисквания. Има проблеми с амбалажа, такси за промоции - всичко това трябва да бъде изчистено, с преговори и нормативна база. 

Според Чавдар Маринов на първо място държавата трябва да покаже социална ангажираност в създалата се ситуация. “Веднага във всички болници, училища, социални патронажи, в държавните администрации… да започне да се консумира българска чиста храна. Това трябваше да направи Държавата и да каже на веригите: Вижте какво направихме ние, искаме и от вас да го направите в условията на кризата.

Първи положителен доклад за биосектора

Чавдар Маринов категорично отрече причина за исканата оставка да са проблеми в биологичното производство. “Преведени са 3 одитни мисии на ЕК в България, които са катастрофални. В следствие на тези одити, бяха спрени парите за биологично земеделие. В момента, от 10 дни имаме първият положителен одитен доклад, който гарантира 40 млн. евро на биопроизводителите”. По думите на Маринов в доклада се говори за “ изключителен напредък, макар и отскоро. Вървите в правилната посока, системите функционират”.

АгроКлуб припомня, че Чавдар Маринов беше назначен за зам.-министър преди година след протестите на биопроизводителите, овощарите, градинарите. Тогавашният министър Румен Порожанов предложи на бранша да посочат свой представител за зам.министър и именно Чавдар Маринов бе предложен тогава. Встъпването му в длъжност обаче стана, когато начело на Земеделското министерство вече беше министър Десислава Танева. 


София Белчева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG 
Коментари 0

Коментари:

  • организации на производители
    17.09.2019 г.
    9035
    Чавдар Маринов: Ако стопаните не са обединени, не могат да преговарят за добра цена!
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg