Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Заради дъждовете реколтата от пшеница е атакувана от жълта ръжда и брашнеста мана

28.05.2023 г.
8561
Заради дъждовете реколтата от пшеница е атакувана от жълта ръжда и брашнеста мана. Според агрономи, това може да доведе до средно 15-20% спад в обичайните производствени обеми на пшеница за реколта 2023.

Жълтата ръжда, известна още като Puccinia striiformis, е един от най-разпространените и опустошителни патогени, атакуващи пшеничните култури по света. Този гъбен микроорганизъм е в състояние да предизвика значителни загуби в производството на пшеница, влияейки върху качеството и количеството на реколтата. Жълтата ръжда се характеризира с наличието на дълги жълти или оранжеви ръждиви ивици по листата и стъблата на растенията. Тя се разпространява чрез спори, които се пренасят по въздуха и могат да пътуват на големи разстояния, което улеснява нейното широко разпространение.

Брашнеста мана е сериозна гъбна болест, която засяга различни видове растения, включително пшеницата. Тя може да доведе до значителни загуби в производството на пшеница и наруши ефективността на земеделието.

Ето няколко популярни фунгицида, които се използват за контрол на брашнеста мана в пшеницата:
  • Сулфър: Сулфърът е натурален фунгицид, който се използва за борба срещу брашнеста мана. Той може да се нанася в различни форми, като пудра, течност или гранули.
  • Триадименол: Този синтетичен фунгицид се използва за контрол на брашнеста мана и други гъбични заболявания. Той действа като инхибитор на растежа на гъбата и предотвратява разрастването й.
  • Тебуконазол: Този фунгицид е широкоспектърен и се използва за контрол на множество гъбични заболявания, включително брашнеста мана. Той се предлага в различни форми за нанасяне, включително течност, прах или концентрат.
  • Миклобутанил: Този фунгицид прониква в растението и предпазва от инфекции на брашнеста мана, като пречи на разрастването на гъбите. Той се предлага в различни форми, включително течност и прах.
  • Флуопиконазол: Този фунгицид е ефективен срещу брашнеста мана и други гъбични заболявания. Той се прилага като пръскане върху растението и помага за предотвратяване и контрол на инфекциите.
Важно е да отбележите, че изборът на фунгицид зависи от конкретната култура и условията на отглеждане на растението. Винаги прочетете и следвайте инструкциите на производителя за правилното приложение на фунгицида
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg