Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Заради АЧС - разделят фермите на 3 типа: индустриални, фамилни и лични

10.09.2019 г.
4231
Стопаните, които искат да продължат да отглеждат свине, ще трябва да спазват определени мерки за биосигурност. Те ще бъдат разделени в 3 категории – индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства. Разграничителната линия ще бъдат нормите за размера на стопанствата. За всяка от категориите се подготвят нови мерки и нива за биосигурност, ползвайки добрите практики от Европа. Това съобщих по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се провежда в София. С цел надграждане на мерките, ще се открият няколко целеви приема по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) - Мярка 6.3 – за малките стопанства, Мярка 4.1 - за големите стопанства, а за личните ще има съвсем облекчени изисквания.

„Регистрацията на животновъдни обекти ще бъде административно облекчена, но при стриктно спазване на условията за биосигурност. Развъдната дейност ще бъде разрешена за фамилни ферми с високо ниво и обем на тези мерки. Работи се и в посока прилагане на трайни мерки по отношение на дезинфекция и проверки на багаж по граничните пунктове. Репопулацията на домашни прасета може да започне най-рано от септември следващата година при новите мерки, които ще бъдат приети.

За да има в страната ни производство на свинско месо и секторът да продължи да бъде конкурентоспособен, трябва да се променят условията в посока повишаване на мерките за биосигурност. Призовавам потребителите да купуват месо с доказан произход. Изготвя се стратегия за изкореняване на заболяването, за да може мерките, които ще се предприемат да бъдат заложени в законодателството.

От началото на годината са регистрирани 35 огнища на АЧС. За целия месец август са регистрирани 5 при домашна свиня, като 2 от тях са при източнобалкански свине. Интензитетът на заболяването значително намаля, като последното регистрирано огнище в тип „лично стопанство“ е от 16 август. За тази година има 57 регистрирани случая при дивата свиня.

За ограничаване и ликвидиране на заболяването, строго се прилагат обичайните мерки за дива и за домашна свиня, които са разписани в Стратегията за борба с АЧС на Европейския съюз от 2015 г. Благодаря на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и генералния директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит за съдействието им за справяне с болестта у нас.

Комисар Андрюкайтис посочи, че ЕК подготвя документ за АЧС, който ще бъде представен за одобрение от страна на всички държави-членки в рамките на Съвет на ЕС по земеделие и рибарство. Той изтъкна важността да се спре разпространението на болестта и необходимостта от изкореняването й. По думите му е важно всички да действат заедно и в унисон - органите на изпълнителната власт, земеделските производители и научните среди.

Еврокомисар Андрюкайтис отбеляза, че е горд с лидерските качества на министър Танева за предприетите действия спрямо болестта и отбеляза опита, който България е натрупала по отношение борбата с АЧС. Той изрази удовлетворение за това, че на събитието участват министри и заместник-министри от повече от 20 страни, включително и балкански държави. Според него това е ясен знак за засиленото сътрудничество не само между държавите- членки на ЕС, но и други европейски страни, които по един или друг начин са засегнати от болестта АЧС. От своя страна, Моник Елоит изтъкна, важността на стриктното спазване на мерките за борба със заболяването, предвид липсата на ваксина.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев също подчерта, че прилагането на мерките и подкрепата на цялата общественост са единственият начин да се пребори страната ни със заболяването.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • БАБХ - свинско с чума
  02.09.2019 г.
  1617
  БАБХ не дава данни има ли свинско с чума (АЧС) по магазините
  Виж повече
 • АЧС - прасе
  14.08.2019 г.
  11184
  Кои са положителните страни от заразата с АЧС?
  Виж повече
 • свинско месо с АЧС
  02.08.2019 г.
  24468
  По магазините е пълно със свинско месо с чума (АЧС)
  Виж повече
 • EFSA България - чума в свинско месо
  28.07.2019 г.
  17697
  EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България
  Виж повече
 • заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  28726
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg