Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Започна идентификация на площите с насаждения от маслодайна роза в страната

08.05.2020 г.
8215
Министерството на земеделието съобщи, че започва идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и служители от съответната Областна дирекция „Земеделие“.

Идентификацията се извършва във фенофаза „цъфтеж“, в началото на кампанията по розобера. Тя е съгласно Закона за маслодайната роза, обнародван в Държавен вестник на 31 януари 2020 г. Проверките на място са детайлни. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната цел е  да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло. 

Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на месец юни. 

Насажденията от маслодайна роза се създават от сертифициран посадъчен материал, който трябва да отговаря на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал. При отглеждането им  се прилагат добри земеделски практики, съобразени с биологичните изисквания за двата вида рози. 

© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

Коментари:

 • рози
  01.05.2020 г.
  12694
  Преди началото на розобера положението не е никак розово! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • роза дамасцена
  29.04.2020 г.
  9478 1
  Розобер 2020: До края на май производители и преработватели се регистрират в МЗХГ
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg