Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Животновъдният сектор внася ГМО протеинови храни и фуражни съставки

Животновъдният сектор на България продължава да внася генетично модифицирани (ГМО) протеинови храни и фуражни съставки, предимно от Южна Америка и Съединените щати, а производителите на млечни продукти, птици и свинско месо подкрепят използването на биотехнологични фуражи и производни продукти, сочи анализ на американския департамент по земеделие.

Понастоящем България няма построени търговски съоръжения за смилане на соя и продължава да бъде нетен вносител на соев шрот и други соеви продукти (около 130 000 метрични тона до 140 000 метрични тона годишно). От 2016 г. България внася соев шрот от Румъния, който е получен от соеви зърна с произход от САЩ. Въпреки огнищата на африканска чума по свинете през 2019-2021 г. и последвалото намаляване на националното стадо свине с 25 процента, към 2022 г. местната свинска промишленост се е възстановила почти напълно.

Вносът на соев шрот през календарната година (CY) 2021 беше около 140 000 метрични тона, поради стабилното представяне на индустриите за птиче и свинско месо. През първата половина на 2022 г. вносът е намалял с 6,5 процента в сравнение със съответния период на 2021 г., главно поради отрицателното въздействие на птичия грип върху производството на домашни птици и 7,7 процента по-високи цени в сравнение с 2021 г.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg