Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕС няма да поднови лиценза на инсектицида тиаклоприд на Bayer

30.10.2019 г.
113520
Неоникотиноидният инсектицид тиаклоприд, използван в Биская, ще бъде забранен за употреба в ЕС. Повечето правителства на ЕС са гласували против подновяването на лиценза за тиаклоприд. Препаратът, собственост на немския концерн Bayer, има лиценз за употреба на територията на ЕС до април 2020 г. Все още не се съобщават подробности за това кога ще бъдат ограничени продажбите и периодите на използване, съобщава изданието Farmer’s Weekly. 

Неоникотиноидът тиаклоприд е системен инсектицид от групата на хлорникотинилите с широк спектър на действие. Той се прилага при маслодайна рапица, зърнени култури и картофи, както и при зеленчуци

383 000 души са подписали петиция от международната потребителска група SumOfUs с искане ЕС да забрани пестицида. Изследвания свързват тиаклоприд с рак и репродуктивни проблеми при селскостопанските работници, както и с опасно влияние върху пчелите и други опрашители. Именно поради тези причини пестицидът е забранен във Франция през 2018 г., съобщава изданието Environment Journal. 

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пчели
  24.10.2019 г.
  115128
  Европарламентът иска по-строг контрол за защита на пчелите от пестициди
  Виж повече
 • ЕК
  17.05.2019 г.
  3020
  Европейската комисия стартира инициатива под надслов „Да спасим пчелите!“
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg