Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕС може да реши да предостави помощ за частно складиране на овче и козе месо

В Европейския съюз има над 70 милиона овце и кози (85% овце и 15% кози), често отглеждани в икономически уязвими райони като планинските райони. Тежките агнета (тези над 13 кг) се произвеждат в Ирландия, леки агнета се отглеждат в южните региони като Гърция и Италия, докато испанското и френското производство е смесено. Основни производители на кози са Гърция, Испания, Франция и Румъния. ЕС подкрепя своите земеделски производители чрез плащания за подпомагане на доходите.

Вносът представлява 20% от потреблението на агнешко, овнешко и козе месо в ЕС. Нова Зеландия е най-големият доставчик за ЕС, на която се падат около 80% от вноса, следвана от Австралия и страните от Меркосур. Износът на ЕС е около 10% от общото му производство и където живи овце се търгуват предимно в Близкия изток и Северна Африка, овчето месо се доставя предимно за Далечния изток.

Пазарни мерки за овче и козе месо
Овчето и козето месо са обхванати от общата организация на пазара. Поради това ЕС може да реши да предостави помощ за частно складиране и също така има правомощието да използва извънредни мерки за подкрепа на пазара, когато специфични обстоятелства означават, че е необходима обществена подкрепа, например в случаи на болести по животните или загуба на доверие на потребителите.

Испания, Франция и Ирландия продължават да са най-големите производители на агнешко в ЕС, а България държи едва 2% от производството. В световен мащаб Австралия и Нова Зеландия са най-големните производители на агнешко. Най-големият вносител на агрнешко е Китай (400 000 тона/ годишно)

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg