Вносът на биологични селскостопански и хранителни продукти в Европейския съюз остава стабилен между 2018 г. и 2019 г. - внесени са по-малко био зърнени култури, но повече тропически плодове, олио, соя и захар. Това сочи доклад на Европейската комисия за 2019 г.
През миналата година ЕС е внесъл 3,24 милиона тона биологични селскостопански продукти, което е леко увеличение с 0,4% в сравнение с 2018 г. Вносът на биохрани представлява около 2% от общия внос на селскостопански храни в Съюза.
Докладът на ЕК относно Вносът ключовите показатели за внос на биологични хранителни продукти от ЕС, посочва, че държавите членки, които през 2019 г. са внесли повечето биологични продукти, са Нидерландия (32% по обем), Германия (13%), Обединеното кралство (12%) и Белгия (11%).
По отношение на произхода на продуктите, десетте страни, които са изнесли най-много биологични продукти в ЕС (70% от вноса по обем през 2019 г.), са Китай (13%), Украйна (10%), Доминиканската република (10%), Еквадор ( 9%), Перу (7%), Турция (7%), Индия (5%), Колумбия (3%), Казахстан (3%) и Бразилия (2%).
От Китай се внася предимно кюспе, докато Еквадор, Доминиканската република и Перу изнасят предимно биологични тропически плодове, ядки и подправки за ЕС. Украйна, Турция и Казахстан изнасят най-вече био зърнени култури (включително пшеница, с изключение на ориз). Основният износ на Бразилия и Колумбия за ЕС е биологичната захар.
От цифрите става ясно, че най-много през 2029 година са се внасяли био тропически плодове, ядки и подправки - 27% от общия обем на вноса на органични продукти. Бананите представляват значителна част (85%) от вноса на тропически плодове. На следващо място е кюспето (12%), зърнените култури и захарта.
© 2020 Село - AgroClub.BG