Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕП гласува до 7 000 евро за фермер и до 50 000 евро за предприятие, преработващо храни

15.06.2020 г.
8748
Комисията по земеделие в Европейския парламент гласува повишение на финансовата подкрепа за фермерите и малките предприятия, произвеждащи храни. Средствата идват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на Европарламента.

Приетите решения са следните:
 • Таван на подкрепата от €7 000 за фермер и €50 000 за предприятие преработващо храни
 • Помощта да се изплати до 30 юни 2021 г., а заявленията да бъдат одобрени до 31 декември 2020 г.
 • С 2% се вдига таванът на подкрепата от Програмата за развитие на селските райони
 • Извънредната мярка, която Европейската комисия предложи като част от пакета мерки за подкрепа на фермерите заради негативните ефекти от коронавируса. Мярката позволява на страните-членки на ЕС да използват средства от своите Програми за развитие на селските райони за компенсации на фермерите и малките предприятия.
   
За повече бързина Комисията реши да предложи решението директно в пленарна зала на Европейския парламент. Въпреки това, поради факта, че евродепутатите желаят предожението да бъде подобрено, те приеха редица поправки, които неформално са одобрени от Съвета на ЕС с цел да бъде повишена подкрепата.

„Силно приветствам резултатите от днешното гласуване в комисията. Това отново доказва, че Съветът и Парламентът могат да работят в тясно и бързо сътрудничество, когато селското стопанство на ЕС спешно се нуждае от помощ. Убеден съм, че пленарната зала ще одобри това споразумение следващата седмица и по този начин ще даде на страните от ЕС още един инструмент за финансова помощ на земеделските производители по време на кризата с коронавируся. Благодаря и на председателството на Хърватския съвет за тяхното ползотворно и пряко сътрудничество“, заяви докладчикът и председател на комисията по земеделие Норберт Линс.

Приетите изменения ще бъдат внесени за гласуване по време на следващото пленарно заседание на ЕП, което е насрочено за 17-19 юни. След като бъде одобрен и от Парламента, и от Съвета, регламентът следва да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила веднага след това.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Европейска комисия
  04.05.2020 г.
  15994
  ЕК разреши до 5 хил. евро за стопани и до 50 хил.евро за малки фирми по ПРСР
  Виж повече
 • Европейска комисия
  23.04.2020 г.
  8802
  Нови мерки в помощ на агросектора предлага Европейската комисия
  Виж повече
 • Януш Войчеховски
  19.03.2020 г.
  8420
  Януш Войчеховски: Да подкрепим фермерите, ХВП и търговците в условията на COVID-19!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg