ЕК регистрира гражданска инициатива за отпадане на синтетичните пестициди

Европейската комисия да предложи правни актове за постепенното премахване на синтетичните пестициди до 2035 г., за възстановяване на биологичното разнообразие и за подкрепа на земеделските стопани в процеса на прехода. Това искане е поставено в Еврокомисията като нова гражданска инициатива под надслов „Спасете пчелите и земеделските стопани! Щадящо пчелите селско стопанство за здравословна околна среда“. 
 
По-конкретно организаторите искат постепенно ограничаване на синтетичните пестициди в селското стопанство в ЕС с 80% до 2030 г., като се започне от най-опасните, и пълното им премахване до 2035 г. Настоява се също за възстановяване на естествените екосистеми в селскостопанските райони, така че селското стопанство да се превърне във фактор за възстановяването на биологичното разнообразие. Инициаторите искат още реформа на селското стопанство чрез отдаване на приоритет на дребномащабното, разнообразно и устойчиво селско стопанство, подкрепа за бързото разрастване на агроекологичните и биоземеделските практики и подпомагане на независимото обучение на земеделските стопани и научните изследвания в областта на селскостопанските практики без пестициди и без ГМО, уточняват от Европейската комисия.
 
Съгласно Договорите на ЕС Европейската комисия може да предприема правни действия в областта на общата селскостопанска политика и вътрешния пазар, както и мерки във ветеринарната и фитосанитарната област. Затова инициативата е правно допустима и ще бъде регистрирана на 30 септември 2019 г. От този момент ще започне да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на искането.
 
Ако в рамките на 1 година инициативата получи 1 милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко 7 държави членки, Комисията ще анализира и отговори на инициативата. 

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  04.07.2019 г.
  9891
  Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  Виж повече
 • пестициди
  08.05.2019 г.
  12740 1
  Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати избива пчелите
  Виж повече
 • глифозат
  04.05.2019 г.
  22328
  Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  23811
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg