Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕК регистрира гражданска инициатива за отпадане на синтетичните пестициди

Европейската комисия да предложи правни актове за постепенното премахване на синтетичните пестициди до 2035 г., за възстановяване на биологичното разнообразие и за подкрепа на земеделските стопани в процеса на прехода. Това искане е поставено в Еврокомисията като нова гражданска инициатива под надслов „Спасете пчелите и земеделските стопани! Щадящо пчелите селско стопанство за здравословна околна среда“. 
 
По-конкретно организаторите искат постепенно ограничаване на синтетичните пестициди в селското стопанство в ЕС с 80% до 2030 г., като се започне от най-опасните, и пълното им премахване до 2035 г. Настоява се също за възстановяване на естествените екосистеми в селскостопанските райони, така че селското стопанство да се превърне във фактор за възстановяването на биологичното разнообразие. Инициаторите искат още реформа на селското стопанство чрез отдаване на приоритет на дребномащабното, разнообразно и устойчиво селско стопанство, подкрепа за бързото разрастване на агроекологичните и биоземеделските практики и подпомагане на независимото обучение на земеделските стопани и научните изследвания в областта на селскостопанските практики без пестициди и без ГМО, уточняват от Европейската комисия.
 
Съгласно Договорите на ЕС Европейската комисия може да предприема правни действия в областта на общата селскостопанска политика и вътрешния пазар, както и мерки във ветеринарната и фитосанитарната област. Затова инициативата е правно допустима и ще бъде регистрирана на 30 септември 2019 г. От този момент ще започне да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на искането.
 
Ако в рамките на 1 година инициативата получи 1 милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко 7 държави членки, Комисията ще анализира и отговори на инициативата. 

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  04.07.2019 г.
  10463
  Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  Виж повече
 • пестициди
  08.05.2019 г.
  13408 1
  Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати избива пчелите
  Виж повече
 • глифозат
  04.05.2019 г.
  23118
  Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24342
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg