Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕК разреши проверките във фермите да бъдат заменени със снимки с мета данни за геолокация

06.05.2021 г.
10608
Европейската комисия (ЕК) разреши на Разплащателните агенции в целия ЕС да имат възможността да заменят проверките на места във фермите със снимки с мета данни за геолокация. 

С все още действащи ограничения в ЕС във връзка с пандемията от коронавирус, Комисията прие нови правила до края на 2021 г. за гъвкавостта за извършване на проверки, необходими в рамките на финансовите мерки за подкрепа. Тези правила имат за цел да облекчат административната тежест на националните разплащателни агенции, като се адаптират към настоящите обстоятелства, като същевременно осигурят необходимия контрол за подкрепата на ОСП.

Правилата позволяват да се заменят посещенията във ферми с използване на алтернативни източници на доказателства, включително нови технологии като сателитни изображения или геомаркирани снимки.

Тази мярка осигурява надеждни проверки, като същевременно зачита ограничаването на движенията и свежда до минимум физическите контакти между фермери и инспектори. Освен това правилата включват гъвкавост около изискванията за времето за проверки. Това позволява на държавите-членки да отложат проверките, по-специално до период, в който ограниченията за движение бъдат премахнати.

Освен това правилата включват намаляване на броя на физическите проверки на място, които да се извършват за мерки за площ (СЕПП) и животни при директни плащания и развитие на селските райони, инвестиции за развитие на селските райони и пазарни мерки за плодове, зеленчуци, вино, зехтин и пчеларство.

Правилата ще се прилагат със задна дата за обхващане на контролите от началото на 2021 г.

© 2021 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg