Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Европейската комисия разрешава второ насекомо като хранителна съставка за пазара на ЕС

15.11.2021 г.
10293
Комисията разреши пускането на пазара на второ насекомо, Locusta migratoria (мигриращ скакалец), като нова храна. Той ще се предлага под формата на замразен, изсушен, на прах и е предназначен да се продава като лека закуска или хранителна съставка в редица хранителни продукти. Това разрешение идва след строга научна оценка от EFSA, която заключава, че мигриращият скакалец е безопасен при употребите, представени от компанията-заявител.

Продуктите, съдържащи тази нова храна, ще бъдат етикетирани, за да информират за потенциални алергични реакции. Това разрешение от Комисията е следствие на положително гласуване миналия септември от държавите-членки, до които е подадено заявлението. Първото разрешение на насекомо като нова храна за сушени жълти брашнени червеи беше прието миналия юли. В различни проучвания Организацията по хранително земеделие идентифицира насекомите като високо хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали.

Насекомите, които се консумират ежедневно от милиони хора на планетата, бяха идентифицирани в рамките на стратегията От фермата до вилицата като алтернативен източник на протеин, който би могъл да улесни преминаването към по-устойчива хранителна система.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg