Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕК разглежда днес одобрение за ГМО зърно, криейки се зад новоизмисления термин НГТ

29.11.2021 г.
17464
Европейската комисия (ЕК) разглежда днес възможността за разрешаване на нови генетични технологии (НГТ) в земеделието - термин, наложемн през последните години, който да замести световно утвърденият досега - ГМО.

Всъщност НГТ е равно на ГМО, но скрито зад нова абривиатура и внушавайки, че става въпроса за нещо технологично, като в същото време това си е просто новото име за генетично модифицирани организми (ГМО), главно - зърнени култури.

Одобрението на ГМО зърно или както сега Европейската комисия го нарича НГТ, се очаква сле силен лобистки натиск от няколко големи биотехнологични компании, базирани във Франция и Германия.

Събитието бе открито от изпълнителния вицепрезидент по Зелената сделка Франс Тимерманс и комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес. Присъстват също словенският и френският министри на земеделието. 

Официално, властите говорят за постигане на глобален преход към устойчиви хранителни системи в рамките на стратегията "От фермата до вилицата.", но всъщност - отговарят на лобистките и корупционни схеми на производителите на НГТ / ГМО, които целят либерализация в Европа и пълномащабно разгръщане на пазарите на генетично модифицирано зърно.

Припомняме, че първа в света ГМО (НГТ) пшеница, произведена от френска компания бе одобрена за отглеждане и търговия в Аржентина. НГТ пшеницата се третира само с натриев глуфозинат, за който все още не се знае какво влияние би имал върху здравето на хората.

Много фермерски групи в Аржентина възразиха срещу одобрението на правителството на продукта, поради опасения, че може да се окаже стигма за износителите.

„Не само износът на пшеница и брашно е изложен на риск, но също така и пелети, нишесте, глутен, хлебни изделия, юфка и всички продукти (които изискват допълнителна обработка)“, се казва в изявление, подписано от регионални сдружения на фермери, търговци и най-влиятелната Камара на износителите на зърнени култури (CEC).

Асоциации, свързани с веригата за доставки на ферми в Аржентина, предупредиха в изявление, че националните и международни компании вече изискват уверения, че пшеницата, която купуват, няма генетични модификации - в допълнение към полученото брашно и фуражи. Заради новината ще стартират изключително засилени проверки и допълнителни лабораторни проби и тестове. Част от най-големите клиенти на зърнени суровини предупредиха, че ще се ориентират към алтернативни доставки, при открито наличие на ГМО.

„Щетите, които биха възникнали на пазара на аржентинска пшеница, ще бъдат непоправими и необратими“, каза групата, добавяйки, че правителството не се е консултирало с тях, преди да одобри сорта.
 

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg