Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕК очаква бюджетът на ОСП 2021-2027 да е ясен до края на годината

До края на годината се очаква да стане ясен новият бюджет на ЕС 2021-2027, включително и средствата, определени за Общата селскостопанска политика, обяви на международна конференция в Разлог Михаел Пилке от Генерална дирекция Земеделие в Европейската комисия. Въпреки че Многогодишната финансова рамка се подготвя в условията на нов Европарламент и нова Европейска комисия, Пилке не очаква да се стигне до представяне на нов проектобюджет за 2020 г. 

Както Агроклуб писа, преди седмица в Люксембург се проведе заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, на което беше обсъдена реформата на Общата селскостопанска политика след 2021 г.  Тогава 20 държави-членки, сред които и България, заявиха, че бюджетът на Общата селскостопанска политика трябва да запази текущите си равнища за ЕС. 

За стабилен бюджет, който „да посрещне новите предизвикателства пред европейското селско и горско стопанство и очакванията на европейските граждани”, настоява Франция, която е подкрепена от  Австрия, Белгия, България, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чехия.

В изявление при публичен дебат между министрите на земеделието от ЕС в Люксембург на френския земеделски министър Дидие Гийом, цитиран от БТА се посочва: "Новата ОСП трябва да може да подкрепя европейското земеделие пред многобройните икономически, свързани с околната среда, климатични и здравни предизвикателства, с които се сблъсква. Тя трябва да разполага с бюджет, който отговаря на големината на тези залози". 


© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Михаел Пилке
  23.10.2019 г.
  116086
  Михаел Пилке, ЕК: До средата на 2020 г.очакваме готовност със стратегиите за ОСП
  Виж повече
 • ОСП реформа
  21.10.2019 г.
  117080
  Обвързано подпомагане, конвергенция, еко-схеми - Кой какво иска в новата ОСП?
  Виж повече
 • бюджет ЕС
  14.10.2019 г.
  113547
  Как новият бюджет на ЕС 2021-2027 ще повлияе на земеделието?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg