Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ЕК отказа да коментира падането на ДДС за плодове и зеленчуци у нас

02.09.2019 г.
1638
ЕК отказа да коментира предложението за падане на ДДС за плодове и зеленчуци, предложено в средата на Август от екипа на земеделския министър Десислава Танева. Говорителя на Европейската комисия е отказал коментар пред европейското издание Euroactiv с обосновката, че това са вътрешни работи на България и става въпрос за проекто закон.

Като цяло старите страни членки на ЕС, както и съседна Гърция, нямат интерес от премахването на ДДС за българските селскостопански продукти, защото през чуждите търговски вериги се продават предимно вносни плодове и зеленчуци, а по пазарите и тържищата в страната, от където се захранват всички ресторанти и заведение, се продават главно гръцки зеленчуци и плодове.

Предложението на министър Танева включва отпадане на ДДС и за кравето мляко, което би било защитен удар за българската икономика, който не би се харесал на старите страни членки в ЕС, които внасят огромни количества мляко, сухи млека и млечни продукти, реализирайки ги на пазар на дребо отново през големите търговски вериги.

Степента на организация на фермерите в България е под 6%, а според ЕС критичният минимум е 20%. В Гърция сътрудничеството е над 60%, посочва още изданието Euractiv.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ПО-ДОЛУ:
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  21.08.2019 г.
  23537
  Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и мляко!
  Виж повече
 • Внос на сухо мляко
  16.07.2019 г.
  30529
  Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg