Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Експерти: Спадът на цените на пшеницата прави продажбата през юли рискова

08.07.2021 г.
16292
Жътвата вече е в разгара си и фермерите отчитат добри средни добиви на ожънатата пшеница, които се движат в порядъка на 550 - 680 кг/дка. Това е глътка въздух за стопаните, след драматичната 2020 г. белязана от сушата и COVID кризата.
 
В жътвена кампания 2021 притеснения на зърнопроизводителите обаче има и те са за пазара, тъй като изкупните цените на зърното от новата реколта вървят надолу. Само в периода 30 юни - 1 юли, цената на пшеницата е спаднала с близо 30 лв на тон. Това прави продажбата на реколтата веднага след жътва, още през юли доста рисково начинание.
 
Още в средата на месец юни, Агроклуб зададе въпросът в свой материал за цените на зърното от реколта 2021: 
 
Ще засегне ли България международния срив в цените на зърното?, когато стана ясно, че борсовите котировки в САЩ и Западна Европа тръгват надолу.
 
Експерти припомнят, че продажбите „на зелено” са сключени на цени от 380-390 лв. на т., а сега купувачите предлагат 320-340 лв. на тон. Това показва, че световните пазари пряко са повлияли и на цените у нас. 
 

Зърнопроизводителите масово са в задържане на продукцията от новата реколта, защото по техни думи: “не излиза сметката” и увеличението на всички суровини - горива, торове, препарати, техника, на есен ще им изиграе лоша шега, ако продадат на сегашните цени. Според тях, това ги поставя в ситуация на липса на ликвидност и невъзможност да започнат есенната кампания и да планират ефективно новото производство.

 
Това ще доведе, според производителите и до друг проблем - невъзможност да отговорят и на очакванията на собствениците на земите за по-високи ренти, след като миналата година те бяха намалени заради по-ниските добиви, поради сушата.
 
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • цени на пшеница
  29.06.2021 г.
  17337
  Какви са актуалните цени на пшеница, ечемик, рапица и царевица?
  Виж повече
 • цена зърно 2021
  22.06.2021 г.
  16585
  Ще засегне ли и България борсовия срив в цените на зърното?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg