Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Едва 40% от биологичните оператори са вписани в биорегистъра

25.02.2020 г.
8082
За шест месеца контролиращите фирми са успели да внесат в биорегистъра данните на по-малко от 40% от биопроизводителите у нас. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Той каза още, че ако до 1-ви март 14-те контролиращи организации не са попълнили коректно данните, ще се стигне до отнемане на лиценза на някои от тях. 

Над 6300 са биологичните оператори у нас. 5900 от тях са производители. Останалите - търговци и преработватели. Данните на всички тях трябва да бъдат коректно вписани в биорегистъра от контролиращите фирми, с които биофермерите имат сключени договори. Тъй като процесът вървеше бавно, в началото на годината земеделският министър издаде заповед, че до 10-и февруари е крайният срок, в който всички данни трябва да са внесени в регистъра, тъй като регистърът ще се ползва при изплащането на субсидиите и кандидатстването за подпомагане през следващата година. 
 
Към момента обаче едва 2516 оператори са с коректни данни. Забавянето може да коства до 5000 лева глоба на контролиращите лица. Ако продължават да бъдат неизрядни, ще се стигне до отнемане на лиценза им. 
 

Забавянето няма да се отрази на производителите, категоричен беше Чавдар Маринов.


източник: БНР
 
Коментари 0

Коментари:

 • Чавдар Маринов
  31.01.2020 г.
  13969
  Чавдар Маринов: Биофермерите да потвърдят данните си в биорегистъра!
  Виж повече
 • танева
  24.01.2020 г.
  10130
  Кандидатстването по мярка Биоземеделие и плащания на биофермерите - по данни от новия биорегистър
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg