Цифрите предполагат, че производството на тези меса в ЕС не е засегнато веднага от мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19, които започнаха да се прилагат през март 2020 г.

Привидната стабилност при производството на месо от едър рогат добитък включва контрастиращи тенденции при клането на телетата (-4,3% по-ниско през март 2020 г., отколкото март 2019 г.) и на кравите (-5,7%), с това на биковете - кастрирани и некастрирани (+ 4,5%).
Що се отнася до закланите телета и бикове, нивата на производство през март 2020 г., са близки до тези от преди две години, отбелязва европейската статистическа служба и уточнява, че телетата и кравите идват от млечните ферми, докато биковете се отглеждат в месодайното направление.

Данните на ЕС отразяват развитието във всяка от държавите-членки. Производството на свинско месо през март 2020 г. е по-високо от март 2019 г. в редица ключови държави-членки производители като Испания (+ 12,7%), Нидерландия (+ 6,1%), Германия (+ 3,9%), Франция (+ 1,4%) и Полша (+ 1,3%).
Общият спад на количеството говеждо месо на равнище ЕС от март 2020 г. и март 2019 г. се дължи на спада в Италия (-41,5%), Полша (-10,7%) и Германия (-6,5%). Ръст има във Франция (+ 1,1%) и Нидерландия (+ 19,8%). Общият спад на количеството месо от телета на равнище ЕС се получава главно от спада в Италия (-10,9%), Нидерландия (-8,0%), Белгия (-7,3%) и Франция (-5,5%). Значителните спадове в Италия до голяма степен се отразяват на продължаващото преструктуриране на индустрията с говеждо месо.
© 2020 Село - AgroClub.BG