Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Европейските данъкоплатци плащаме на Дания 255.5 млн.€ субсидия за ненужните ферми за норки

08.02.2021 г.
8203
* на снимката: протест в София срещу фермите за норки, Декември 2020

Европейските данъкоплатци плащаме на Дания 255.5 млн.€ субсидия за ненужните ферми за норки, заради които възникна една от най-опасните мутации на Covid19

Европейската комисия публикува информационна бележка за изпълнението от Дания на датска схема от 255,5 милиона евро (1,9 милиарда датски крони) за подпомагане на животновъди, действащи в сектора на отглеждането на норки за кожи, засегнати от извънредните мерки, които датското правителство трябваше да предприеме с цел да ограничи разпространението на мутацията на коронавирус.

Датските власти считат, че схемата попада в обхвата на Регламента за групово освобождаване от земеделие № 702/2014 („ABER“). Комисията взе под внимание намерението на Дания и публикува схемата на своя уебсайт за информационни цели в рамките на 24 часа след получаването от Дания. Това означава, че схемата може да бъде незабавно приложена и не трябва да бъде нотифицирана и одобрена от Комисията съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Подкрепата ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, състоящи се от авансови плащания, покриващи част от стойността на кожата на унищожените норки и разходите за бракуване. Помощ по схемата може да се предоставя до 30 юни 2023 г., в съответствие с условията, посочени в член 26 от ABER, което позволява на държавите-членки да предоставят помощ за покриване на разходите за превенция, контрол и ликвидиране на болести по животните при определени условия без да е необходимо предварително одобрение от Комисията. В съответствие със стандартните правила на ЕС за държавните помощи схемите, обхванати от групово освобождаване, не се оценяват от Комисията. Такава оценка и отпускане на помощ по групово освободени схеми е в отговорността на държавата-членка.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg