Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Европейската комисия препоръчва в новата ОСП да се намали употребата на пестициди

21.12.2020 г.
10164
Европейската комисия препоръчва в новата ОСП да се намали употребата на пестициди. Все още не е ясно обаче, дали това ще е обвързано с получаваните субсидии или по-скоро ще се разчита на "добарата воля" на стопаните.

Комисията препоръчва на държавите-членки да насърчават устойчивото използване на пестициди, като осигуряват възприемането на интегрирано управление на вредителите. Те се фокусират върху растежа на здрава култура с възможно най-малко смущения в агро-екосистемата и насърчават естествените методи за борба с вредителите. 

Преди седмица Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски обяви, че се отказва от предложението за реформа в аграрната политика на ЕС, която да принуждава чрез регулаторни механизми фермерите да редуцират количествата на употребяваните в земеделското производство препарати за растителна защита и торове.

Вместо принуда чрез санкции по отношение на субсидиите, както беше предложено преди година, сега Европейската комисия се спира на варианта за стимули към фермерите, които да ги накарат доброволно да намалят употребата на агрохимия в производството.

Европейската комисия се оправдава за решението на база експертни мнения на наети трима френски професори, които заявяват в свои доклади, че земеделските производители могат да загубят 25% от доходността си ако намалят рязко използването на торове и препарати за растителна защита.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg