Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Европейската комисия предвижда да събира лични дани на фермерите

Европейската комисия предвижда да събира лични дани за фермерите под претекста да се събирали екологични и социални данни за всички стопанства.

За целта се предвижда задължителен въпросник, който всеки фермер, който кандидатства за субсидии ще трябва да попълни. 

От ЕК успокояват, че щели да се спазват всички данни за обработката и съхранението на лична и чувствителна информация, но не посочват по какъв начин ще гарантират, че личните данни на хиляди фермери няма да бъдат продавани / подавани към търговски корпорации упражняващи силно лоби в политическите среди в Брюксел. Защото много примери за това съществуват, а също така - реализирането на стратегии, които целят манипулацията или контролирането на групи от фермери и типове производство по отношение на пазари, внос/износ, мерки, регулации и т.н.

Със задължителното попълване на данните фермерите могат да очакват от 2023-а година още по-утежнени административни процедури в условията на новата ОСП 2023-2027.

Държавите-членки иначе, щели да имат възможността да определят "стимули за участието на земеделските производители в мрежата за данни", се казва в официална позиция на законотворците в Брюксел, уточнявайки, че ставало въпрос за финансов принос, обратна връзка за ефективността на фермата с акцент върху подобряването на практиките за устойчиво земеделие или целенасочени съвети. 

© AgroClub.bg

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg