Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Европа изостава с броя на младите фермери, затова увеличава субсидиите в новата ОСП

Европа изостава с броя на младите фермери и затова увеличава субсидиите в направление за млади фермери в новата ОСП 2023-2027. Въпреки, че в България имаше доста злоупотреби именно с тези средства по линия на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2013-2021), то МЗХГ и ДФЗ ще трябва да засилят контрола и да се съобразят с общо европейските приоритети. Това стана ясно след изказване на Диана Лензи президент на СEJA (европейската асоциация на младите фермери).

По думите ѝ, в Европа само 11% са фермите управлявани от млади фермери под 40 години и едва 5% са фермите управлявани под 35 години. 

Държавите членки ще трябва да отделят най-малко по 3% от националните си пакети за подкрепа на доходите на младите фермери.

Европейският съюз трябва да осъзнае, че младите фермери трябва да бъдат подкрепени поне в първите 15 години. Инвестициите в младото поколение са инвестиции в бъдещето.  Ние искаме да бъдем в центъра на дискусиите за бъдещето на земеделският сектор, защото ние сме бъдещето на земеделието.

Подпомагането на следващото поколение европейски фермери не само ще подобри конкурентоспособността на селското стопанство на Европейският съюз в бъдеще, но и ще гарантира проговорствената сигурност на Европа за години напред. 
Нуждаем се от политика, която да позволява подновяването на генерациите в земеделието.

Според Диана Лензи, Европа трябва да подкрепи младите фермери при внедряването на нови и дигитални технологии.
Технологиите са отговорът, с който могат да бъдат смекчени климатичните промени. Технологиите могат да ни помогнат да анализираме нашият сектор и да разберем къде сме неефективни как можем да бъдем по-добри.

Диана Лензи президент на СEJA:
Подкрепяме опростяването на общата селскостопанска политика и да има по-малко административни и финансови пречки.  Предлагаме новата аграрна политика да се базира на обновяване на поколенията, предоставянето на устойчива икономическа подкрепа, прогресивни и проактивни мерки за защита на околната среда, също така трансфер на знания и достъп до съветнически услуги, достъп до иновативни инструменти за управление на риска. И не на последно място - засилването на ролята на фермерите във веригата на доставки, подпомагане при създаване на организации на производителите, кооперативи и други форми на колективен подход. 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg