Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Еврокомисията размаха пръст на България за търговските вериги и родните храни

14.05.2020 г.
8710
Европейската комисия е изпратила официално уведомително писмо до България да премахне задължението на търговските вериги относно осигуряването на регионална българска продукция. Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците. 

Във връзка с писмото, от Министерството на земеделието, храните и горите изпратиха официална позиция: 

“Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти  на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти  в страната.

Чрез приетото ПМС № 70 бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят  гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза”.

Предстои Българското министерство на земделието да изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • пипер
  28.04.2020 г.
  9221
  Търговските вериги - шанс за фермерите, но не и за най-малките! (РЕПОРТАЖ)
  Виж повече
 • Борисов Танева
  15.04.2020 г.
  9028
  Държавата и веригите се договориха, но все още има много въпроси без отговор за фермерите
  Виж повече
 • маруля
  13.04.2020 г.
  8066
  За политиката, търговските вериги, фермерите и действителността (КОМЕНТАР)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  07.04.2020 г.
  44324
  Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • чуждите търговски вериги
  07.04.2020 г.
  30310
  Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското? (КОМЕНТАР)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg