Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Евродепутати предлагат 2-годишен преход към новата ОСП

Предложеният от Еврокомисията регламент за преход от настоящата към новата Обща селскостопанска политика на ЕС предизвика критики от страна на членовете на Комитета по земеделие на Европейския парламент в Брюксел.
 
Херберт Дорфман (ЕНП, Италия) разкритикува степента на намаляване на бюджетните кредити за втория стълб (развитие на селските райони), предвидено в предложението, което се основава на елементите на предложенията за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (МФР 2021-2027). Той изрази недоумение как страните могат да получат нови средства, ако изтекат тези, свързани с текущите програми за развитие на селските райони.
 
Паоло Де Кастро (S&D, Италия) каза, че Европейският парламент чака 6 месеца за тези преходни мерки и прецени, че ще бъде необходима година на Европейския парламент, за да разгледа и одобри текста на предложението.  
 
Алваро Амаро (ЕНП, Португалия) също критикува факта, че Европейският парламент трябва да приеме суми от реформираната ОСП, докато реформата все още не е окончателно договорена. Комисията отговори на тези коментари, че когато се постигне споразумение за МФР 2021-2027, предложението на Комисията ще бъде променено в съответствие с това. 
 
Няколко евродепутата биха предпочели въвеждане на преходен период, по-дълъг от една година, тъй като държавите-членки ще имат нужда от време за подготовка на своите стратегически планове за ОСП, каза Ирен Толерет (Обновяване Европа, Франция). Ан Сандър (ЕНП, Франция) се застъпи за двугодишен преходен период, тъй като не счита за реалистично да бъде постигнато пълно споразумение за ОСП в края на 2020 г. 
 
Атидже Алиева-Вели (Обновяване Европа, България) обърна сериозно внимание, че в предложението за преходни мерки липсват текстове относно преходната национална помощ. Част от държавите-членки прилагат схеми за преходна национална помощ, особено в сектор „Животновъдство“, който се счита за уязвим. Считат, че преходната национална помощ трябва да бъде включена в преходните разпоредби и да се продължи с нейното прилагане, така, както е описано в чл. 37 от Регламент (ЕС) 1307/2013, тъй като има изключително голям социален ефект при осигуряване на доходите на фермерите в затруднение.

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • субсидии за животни
  06.11.2019 г.
  101026
  Преходната национална помощ за животни е под въпрос за 2021 г. (ВИДЕО)
  Виж повече
 • ЕК
  06.11.2019 г.
  98421
  ЕК предложи регламент за директните плащания и ПРСР за преходната 2021 г.
  Виж повече
 • ОСП 2021
  05.11.2019 г.
  102324
  Европарламентът и ЕК обсъждат как ще се прилага ОСП през преходната 2021 г.
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg