Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Д. Танева: Нужно е достатъчно финансиране на фермерите за амбициите на Зелената сделка

30.06.2020 г.
8170
Българският министър на земеделието Десислава Танева приветства обявяването на амбициозните цели в Зелената сделка по време на неформална видеоконферентна среща на министрите на земеделието на ЕС, съобщават от Министерството. „Това е осъзната обществена необходимост и ние трябва да дадем достатъчно финансова възможност на нашите фермери да бъдат съществена част от постигането на тези цели. Имплементирането им в стратегическите ни планове трябва да бъде в съответствие с националните специфики“, категорична бе Десислава Танева. Тя подчерта, че поради това трябва да се определят достатъчно надеждни индикатори за оценка на всяка страна.

Ключовите теми за България в дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) остават по-амбициозна външна конвергенция (сближаване на плащанията - бел.ред), продължаването на обвързаната подкрепа и запазването на Националната преходна помощ, заяви още министърът. По думите й, именно последните две подпомагат уязвимите и недофинансирани сектори в земеделието. Десислава Танева допълни, че страната ни настоява за изключване на дребните земеделски стопани от контрола на условността.

Министър Танева изтъкна, че всички фермери в Европа очакват с интерес приключването на дебата за ОСП 2021-2027 г.  и приемането на Многогодишната финансова рамка. Тя подчерта, че Хърватското председателство е постигнало значителен напредък, а докладът му е база за продължаване на дебата за следващия програмен период и изрази надежда, че по време на Германското председателство новата ОСП ще бъде финализирана. 

По време на срещата днес министрите обсъдиха и съобщението на ЕК до европейския парламент и до Съвета : „Към по-устойчив риболов в ЕС: актуално състояние и ориентации за 2021 г.“. По отношение на Черно море, което се отличава със своето специфично рибарство, министър Танева отбеляза, че е постигнат напредък в рамките на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море. Тя бе категорична, че трябва да бъдат оценени и усилията на България и Румъния за подобряване на събирането на данни и на ефективността на извършвания контрол. „Огромно предизвикателство остава установяването на ефективен модел за управление на споделените с трети страни запаси в Черно море. Прилагането на единни мерки и действия от всички черноморски страни е ключова стъпка към устойчивото рибарство в този воден басейн в дългосрочен план“, каза още земеделският министър.  По думите й, бъдещите решения за Черно море следва да се базират преди всичко на ясни научни данни и препоръки. Министър Танева уточни, че по този начин ще се гарантира равнопоставеност между държавите в приноса им за постигане на целите за устойчивост в рибарството. Тя увери колегите си министри, че страната ни ще продължи да сътрудничи на всички нива за преодоляване на трудностите при прилагането на регионалния подход в Черно море.

Десислава Танева благодари на ЕК за пакета от мерки, чрез които бе подпомогнат сектор "Рибарство и аквакултури" заради пандемията COVID-19.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • бюджет ОСП
  03.06.2020 г.
  8158
  Oбща селскостопанска политика - въпроси и отговори за бюджета на ЕС
  Виж повече
 • ОСП
  20.05.2020 г.
  8916
  Земеделие в унисон с природата - ЕК прие две ключови стратегии за агросектора
  Виж повече
 • ферма
  20.05.2020 г.
  8253
  Стратегическите планове за ОСП - с решаващо значение за бъдещето на агросектора
  Виж повече
 • земеделие ЕС
  30.12.2019 г.
  6720
  Хърватското председателство посочи ключовите приоритети в земеделието от 1 януари 2020 г. 
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg