Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ДФЗ ще кредитира одобрените пчеларски проекти с ниска лихва

17.03.2021 г.
10125
Пчеларите със сключени договори по Националната програма по пчеларство (НПП) от приема за 2021 г. могат да кандидатстват за кредити от Държавен фонд „Земеделие”. Заявления за кредитиране се приемат от 17 март до 30 юни 2021 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице.

Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от НПП – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, както и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

През 2021 г., за първи път кредитите ще се предоставят с още по-нисък годишен лихвен процент в размер на 2,5%. Те се отпускат пряко от ДФ „Земеделие“ и покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ по мерки А, Б, В и Д от НПП, а останалата част се осигурява от кандидатите.

Кредитът и дължимата по него лихва се погасяват еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят ще получи по Пчеларската програма. Отпускането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“, без обременяващи процедури по учредяване на ипотеки върху недвижими имоти и/или залози върху движимо имущество.

За улеснение на стопаните, цялата информация за условията за кандидатстване по схемата за кредитиране е качена на интернет страницата на ДФ „Земеделие”.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пчеларство
  12.12.2019 г.
  7023
  Кризата в българското пчеларство се задълбочава. Има ли изход?
  Виж повече
 • пчеларство
  06.01.2020 г.
  14229
  Новата пчеларска програма 2020-2022 с акцент на пчеларските сдружения 
  Виж повече
 • пчелари
  12.09.2019 г.
  1278
  Пчелари искат ефективни присъди за пръскане с неоникотиноиди и глифозат
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg