Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

До 7-и Май ще продължат проверките за агнешко. Македония пусна експорт на 200 000 агнета

14.04.2021 г.
10110
В момента текат проверки на БАБХ, които ще продължат до 7-ми Май включително, като акцентът е върху традиционните храни и повишеното им потребление във връзка с Великденските празници. На фокус са агнешкото месо, яйцата, боите за яйца, козунаците. Освен храните, обект на проверка са и помещенията, сградния фонд като състояние, спазването на добрите хигиенни практики, персоналът по отношение на работно облекло и здравен статус. Не без значение са и спазването на противоепидемичните мерки срещу Covid19 навсякъде, като много добре трябва да се регулира човекопотокът както в супермаркетите, така и в малките магазини, така че да не се нарушават противоепидемичните мерки, акцентираха от БАБХ.

Прясното агнешко месо е със син печат, което означава, че е с произход България. Печатът трябва да е чист и ясно поставен, на всяка четвъртинка. Трябва да е видим е, четлив и да започва с буквите БГ, което означава, че е с произход в България и цифрите, които означават регистрационния номер, областта, в която се намира предприятието.

От БАБХ напомнят, че доставките трябва да се извършват с регистрирани транспортни средства, които позволяват поддържането на температурния режим по време на транспорта. 

Ако цветът на печата е червен, това означава, че месото не е с произход България, а с произход страна-членка на Европейския съюз или внос от трети страни - предимно съседна Македония, от където излезе информация, че вече е тръгнал износ на 200 000 агнета.

Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) има публичен регистър, на който сините кодове могат да се проверят и всеки потребител може да разбере конкретно от кое месодобивно предприятие е въпросното месо, което си е закупил.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg