Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Докато чакаме Аржентина да купи розово масло, доброволци помагат в розовите градини

Кризата с работната ръка по прибирането на реколтата от маслодайна роза, както и проблемите с пазарната реализация и рекордно ниската изкупна цена на килограм розов цвят (1.00-1.20 лв.) доведоха до безумната ситуация тази година - да се изкореняват и шредират розови масиви.

Положението, в което са поставени розопроизводителите е в резултат на липсата и приложението на стратегия за развитие на сектора през последните години. Това доведе до включване в производството на маслодайна роза на т.нар. рискови "земеделци", които винаги се появяват, когато чуят за лесна и бърза печалба. Това го видяхме и при тиквите, и при орехите, и при пауловнията, а наскоро и при лавандулата.

Увеличаващите се с всяка година розови масиви доведоха до производството на разсад без никакъв контрол от страна на държавата или сертифициращи компании.

Държавата в момента по никакъв начин не популяризира използването на розовия цвят, който може да бъде преработван не само за розово масло, а също за флорални води, вода за пиене, чайове, сладки изделия в ХВП и редица други.

Предложението на МЗХГ да подкрепи сектора със субсидии е абсолютно неадекватно, защото само би стимулирало неефективните участници в това производство, а и няма пряка връзка с повишаването на качеството, конкурентоспособността и развитието на маркетинга. Тази стъпка няма да доведе и до обиране на розовия цвятм, за който вече производителите сигнализираха пред АгроКлуб, че започва да капе. Необрани стоят стотици декари в района на Казанлък, Калофер, Карлово и Гурково.

Резултатът от грешките в розопроизводството до момента:
 • производство на розов цвят с ниско качество, който много често е връщан и дискредитира България като надежден производител
 • увеличаване на площите без оглед, че производството на рози изисква много ръчен труд
 • липса на коопериране между малките розопроизводители
 • липса на собствена преработка на розов цвят
 • безумен износ на български розов разсад в трети страни, което създава външна конкуренция на родното производство

Докато МЗХГ организира изкупуване на розово масло от Аржентина, в социалните мрежи се организират доброволчески акции за помощ на розопроизводителите. 

Министърът на земеделието Христо Бозуков реално може да им помогне като организира всички служители на МЗХГ, ДФЗ и БАБХ през следващите два уикенда да излязат на полетата с рози и да помагат в беритбата, защото моментът е критичен и не е време за анализи, дискусии и закъснели стратегии, а за бране! Тях може да оставим за след розобера.

Междувременно от Асоциация на българските села вече няколко дни координираме редица доброволци от всички краища на България, които се включват в розобера бързо и безвъзмездно. Пред АгроКлуб, Таня Борисова - координатор в АБС, сподели:

Интересът към розобера от хора, които имат желание да помогнат на розопроизводителите се засилва с всеки ден, получаваме множество обаждания и разпределяме доброволците по места в розови масиви, със собствениците на които поддържаме комуникация. Основният проблем е в това, че това не е предварително организирана кампания, и се сблъскваме с казуса за настаняване на берачите - доброволци. Това е едно завръщане към т.нар. бригади в селата по един нов начин, където хората реално могат да се докоснат до земята и това как се произвежда чиста земеделска продукция. Тук е важно да отбележим, че моментът не е подходящ да търсим виновникът за създалата се ситуация. Проблемите в сектора на розопроизводството са ясни и те се натрупваха с годините. Нека след розобера, всички участници в този сектор на селското стопанство, направят своите изводи и предприемат реални действия за начертаване на цялостна дългосрочна стратегия за развитие на розопроизводството в България.


Ако има розопроизводители, които все още имат недостиг на работна ръка, могат да се свържат с Асоциация на българските села на : 0878 24 25 87

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • розово масло
  31.05.2021 г.
  7423
  Явор Гечев: Ще искаме вторичен контрол от НАП за вноса на розово масло
  Виж повече
 • рози
  27.05.2021 г.
  8175
  Производители на рози продължават да унищожават масиви (ВИДЕО)
  Виж повече
 • дамасцена
  18.06.2020 г.
  9420
  Между 80 и 90 лв. е очакваната ставка за декар рози по извънредната мярка на ПРСР
  Виж повече
 • Иван Чиков
  22.05.2020 г.
  8934
  Иван Чиков, Био България Ойл: Пазарът на розово масло не прави компромиси! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • рози
  01.05.2020 г.
  12557
  Преди началото на розобера положението не е никак розово! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg