Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Днес ще бъдат гласувани приоритетите за оценяване на проекти по мярка 4.1

19.02.2021 г.
6190
Днес на заседание на Тематичната работна група към МЗХГ ще бъдат гласувани приоритетите и методиката за оценяване на инвестиционни проекти по мярка 4.1 и мярка 4.2, чиито прием се очаква да стартира през пролетта (края на Март).

Позиция в гласуването ще заемат редица браншови организации в земеделието, като се очаква основната борба да бъде между зърнопроизводители и животновъди - за получаване на приоритет точки при оценяването на проектите по мярка 4.1.

Към момента е ясно, че приоритетно ще се финансират проекти по мярка 4.1, които са свързани с дигитализация на стопанствата, както и такива, които водят до намаляването на употребата на торове, пестициди и агрохимикали в земеделието. В сферата на зърнопроизводството дигитализацията има ясно изразени технологични решения, докато в животновъдството са налице редица спорни машини и оборудвания, асоциирани с думата "дигитализация".

Според официални данни на ЕК обаче, именно животновъдството е най-големият замърсител на климата на планетата, най-вече отглеждането на крави. След него следва зърнопроизводството с отделяните вредни емисии от двигателите на трактори и самоходна агротехника, а на трето място е птицевъдството.

Заседанието на ТРГ към МЗХГ е закрито за медии и въпреки многото предложения за излъчване на живо - онлайн, дискусиите нямат да бъдат заснемани с видео, поради високата степен на риск от публично излагане на част от участниците, възможно възникване на бурни коментари, дори и скандали. Припомняме, че ръководството на МЗХГ бе решило да има пълна прозрачност на работните групи и излъчваше на живо във Facebook преди година и половина - две почти всички срещи между браншове в аграрния сектор, които обаче представляваха грозна картина с липса на етика, професионализъм и показаха пряко хищничество в борбата за субсидии. 

© 2021 АгроКлуб
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg