Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Днес се навършват 25 години от клонирането на овцата Доли

05.07.2021 г.
15863
Днес се навършват 25 години от клонирането на овцата Доли, живяла от 5 юли 1996 до 14 февруари 2003. Клонирането е извършено в Рослинския институт в Мидлоудиън, Шотландия, като раждането е публично обявено на 22 февруари 1997 г. Първоначално овцата е наречена „6LL3“. Името „Доли“ получава по предложение на един от животновъдите, помагали при раждането ѝ, в чест на американската певица Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

Клонираната овца остарява значително по-бързо от своите селски представителки от породата Ovis aries. Най-голям обществен резонанс научният експеримент възбужда с етичните си аспекти. Човечеството е стреснато от възможността да се клонират не само животни, но и хора.

Китайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака със същата технология, с която преди над 20 години бял свят видя клонираната овца Доли в постижение, което може да доведе до подобряване на изследванията на човешки заболявания, предаде АФП.

Двамата близнаци Хуа Хуа и Чжун Чжун се родили в Института по невронауки в Шанхай на Китайската академия на науките в резултат на продължили години изследвания на техника за клониране, наречена стоматичен клетъчен ядрен трансфер.

Досега тази технология е била използвана за клониране на над 20 различни животински вида, след които кучета, свине, котки, но прилагането ѝ за примати се оказало особено трудно.

Само в САЩ годишно се внасят 30-40 хиляди маймуни от фармацевтичните компании за да бъдат тествани (и убивани) в лабораториите. Методологията на това клониране е подобна на използваната за клонирането на Доли през 1996 г., но има няколко усъвършенствания, каза Уилям Ричи, ембриолог от екипа, клонирал овцата в Института „Рослин“ на Единбургския университет.

Технологията включва изтегляне на ядрото на здрава яйцеклетка и замяната му с друго ядро от друг вид клетка в тялото. Клонингът става идентично като създанието, което е донор на подмененото ядро.

Учените пробвали различни методи за клониране на макаците, но само един проработил, като имало много провали, докато накрая успешно успели да клонират маймуни. Те опитали възрастен донор на клетки, но тези клонинги умирали часове след раждането. Успехът бил постигнат, когато за замяната използвали ядро от клетки от съединителната тъкан на зародиши. Усъвършенстването на процедурата отнело три години.

В миналото са били създавани и други клонирани маймуни, но по технология, наречена ембрионално деление, която наподобява естественото раждане на близнаци. Първият клониран примат е Тетра - макак резус, роден през 1999 г.
Ембрионалното деление може да създаде максимум 4 екземпляра при един опит, докато с новата технология теоретичният им брой е далеч по-голям.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg