Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Димитър Наумов - Актуална цена на зърното, влажност, градушки и застраховки (ВИДЕО)

15.07.2019 г.
5777
Представяме ви интервю със зърнопроизводителя Димитър Наумов, който отглежда близо 7000 декара земя в землищата на няколко села в община Попово. Темите в разговора са за жътва 2019, реколтата от пшеница и актуалната цена на пшеница.

Здравейте г-н Наумов, намираме се в землище между село Горица и село Бракница, общ. Попово, където вие отглеждате зърнени култури, кажете как върви жътвата тази година?
В момента жътвата тече доста трудно, проблемите са, че един ден вали, или пък няколко часа вали, един ден стоим на нивата и чакаме да падне влагата..., проблеми има с машините, които затъват. Тежка е жътвата.

По отношение на зърното, означава ли, че ще имате допълнително разходи за сушене?
Да, в момента сме с 1-2 пункта над стандартния за прибирането на реколтата. При това положение ние даваме допълнително разходи за намаляне влажността на зърното, което се отразява на цената и (на себестойността). 

По отношение на реколтата какви са добивите при пшеницата?
При пшеницата тази година, за региона може да се каже, че са идеални добивите. За последните 7-8 години такива добиви наистина не е имало в този регион.

Фуражна или хлебна пшеница отглеждате?
Фуражна отглеждаме.

Изкупните цени, поне на западните борси, последната седмица отбелязват един постоянен ръст. Как е обаче на терен? Търговците какво дават в момента за пшеницата?

Точно обратното в този регион всички търговци казват, че цената намаля и последната седмица намалиха цената с около 5-10 лв спрямо предходните две седмици.

Колко е в момента?
В момента е 280 лв беше 285-290 лв./тон без ДДС.

Вчера един от големите зърнопроизводители в Бургаско, каза, че в БУргаско се изкупува на 280-290 лв на тон. Същевременно на борсата Юронекст пшеницата е 180 евро на тон. На Софийската борса скочи до - фуражната е 280,иначе хлебната скочи до 340.

Това е на борсите, но ние нямаме възможност за достъп до борси и се съобразяваме с местните търговци - прекупвачи.

Като земеделец, който работи в най-стратегически важния за България сектор - зърнопроизводството -  кое е това, което според вас като политика от страна на държавата и в рамките на общата селскостопанска европейска политика трябва да се планува за следващия програмен период тъй като дискусиите започват тепърва от следващата година?
Реално трябва да продължи субсидирането на земеделските стопани - тъй като без субсидии в нашите региони конкретно в този, който работим е доста трудно да се работи без субсидия. Тъй като навремето през комунизма още, тия региони са полупланински и са били субсидирани от държавата - реално, което се знае от доста малко хора и от най-старите земеделци се е знаело. Без субсидии могат други региони, които имат стабилни доходи през годините. В случая при нас не са толкова стабилни - т.е. ние на 7-8 години имаме добра година,всичко друго е междинни средни добиви, които без субсидии не може да продължиш да съществуваш.

Още няколко ключови въпроси за зърнопроизводство - работната ръка първо. Как се справяте в тези обезлюдени села в региона?
С работната ръка е доста трудно. Както в цяла България трудно се намират специалисти механизатори. Всички искат да карат, никой не работи както трябва, тоест няма съвестност в работата и съответно при малкото кадри на пазара всеки един тракторист знае, че няма кадри и трудно можеш да го уволниш

И вдига цените сигурно?
Вдигат цените да. Искат по-големи заплати или не работят качествено и така...

Региона тук защитен ли е в рисковия сезон от градушки?
Тук в региона нямаме никаква площадка за борба с градушките. Обикновено всяка година почти ни удря по 1 градушка или 2. Имаме периоди, в които тази година дори през 3 дена удари на едно и също място градушка

И в този контекст, какво е вашето мнение или опитност с темата за застраховането на земеделската продукция?
Имаме практика и откакто имахме проблеми с изплащането на застрахователната стойност, спряхме да се застраховаме и се надяваме на добри стечения на природните условия за прибиране на реколтата. Иначе от земеделските застраховки няма смисъл - никакъв!

И реално инвестирате в нова земеделска техника за да скъсите прозорците в които да свършите работа на полето?
Точно да, за по-бързо прибиране и обработка.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • цена пшеница 2019
  12.07.2019 г.
  6862
  Николай Киров (НАЗ): Пшеницата се търгува на нива 270-280 лв./тон
  Виж повече
 • цена хлебна пшеница
  12.07.2019 г.
  12187
  Хлебната пшеница скочи на Софийската борса до 340-370 лв./тон EXW и 430 лв./тон DAP
  Виж повече
 • цена пшеница 2019
  06.07.2019 г.
  8408
  Възможни ли са 340 лв./тон пшеница от реколта 2019?
  Виж повече
 • Актуалната цена на хлебната пшеница
  05.07.2019 г.
  12604
  България и Румъния с най-евтина пшеница в сравнение с всички страни на ЕС
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg