Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Димитричка Търпанова: Трябват драстични мерки за защита на българските плодове и зеленчуци! (ВИДЕО)

22.11.2019 г.
39695
Трябва да се вземат много по-драстични мерки в новата Обща селскостопанска политика за защита на българските производители на плодове и зеленчуци, спрямо нерегламентирания внос от трети страни. Като цяло трябва да се заложат мерки в защита на всички европейски производители в тази посока. Това заяви пред АгроКлуб Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.

“В момента ние, спазвайки всички условия и произвеждайки плодове и зеленчуци на територията на страна-членка на ЕС, работим съобразно всички правила и регламенти. В България безпроблемно влизат суровини, както за преработвателната промишленост, така и за свежия пазар от Сърбия, Македония, Турция. През последните две години на пазара сериозно се намесиха Молдова и Украйна. Няма никакви импортни мита, които да гарантират вносна цена, на която да се плащат задълженията, за да могат тези държави да си внасят държавните такси и ДДС-то. Така ще се изравнят с нашите производители”, обясни председателят на Овощарския съюз.  

Димитричка Търпанова посочи, че “нашите производства имат и ще продължат да имат спад, докато въпросът не се реши поне сезонно. Когато имаме наше производство на дадена овощна култура, и веригите, и пазарът за нашите производители да бъде малко по-преференциален, а не както е в момента - преференции за всички трети страни, а нашите производители се чудят къде да си продадат продукцията”. 

По думите на Димитричка Търпанова е важно да се подчертае, че в случая не става въпрос само за финансово подпомагане, а по-скоро - за политика на страните-членки за защита на техните овощари и градинари. 

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ябълки
  26.09.2019 г.
  49193
  Живка Гроздева: Натискът от външни производители на плодове е огромен! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • ябълки
  25.09.2019 г.
  49318
  Българските ябълки залежават в склада, докато ядем II и III качество италиански на висока цена
  Виж повече
 • реколта кайсии
  30.07.2019 г.
  25708
  До 30% от кайсиите остават в градините. Търговци и фабрики пазаруват внос
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg