Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: No-Till технологията има място в Стратегическия план за ОСП

13.02.2020 г.
17004
Личното ми виждане е, че No-Till технологията трябва да намери място в Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика 2021-2027 по отношение на зелените плащания и технологиите, щадящи околната среда. Това каза пред земеделски производители в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Танева е категорична обаче, че Държавата трябва да е сигурна, че средствата ще отидат точно при земеделците, които действително прилагат тези технологии и че трябва да има решение за много сигурен контрол по прилагането им. 

“В случай, че предложим въвеждането на тази технология, трябва 100% да гарантираме, че може да се контролира. Затова търся гаранция и от земеделците, че можем да контролираме реалното прилагане на технологията”, посочи министърът в отговор на АгроКлуб

Изграждането на Географската идентификационна система (ГИС) ще подобри възможностите за контрол, допълни Танева и Земеделското министерство има сключен договор за изграждане на ГИС системата, която ще даде нови възможности по отношение на контрола в реално време.

Вече има български земеделски производители, които прилагат щадящи околната среда технологии и има предложения и дискусии за подпомагането им в новия програмен период като добри зелени практики. Заедно с бранша се работи в посока да намерим най-добрите мерки за земеделските стопани за постигането на зелените цели, каза Десислава Танева. По думите ѝ “най-голямото предизвикателство” за Стратегическия план за развитие на земеделието, е именно въвеждането на по-високите зелени изисквания с новата ОСП.

снимка: Венцеслав Георгиев

София Белчева, © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 0

Коментари:

 • no till
  06.02.2020 г.
  16555 2
  Земеделци искат прилагането на No-Till технологията да се компенсира по ПРСР
  Виж повече
 • no till
  07.12.2019 г.
  5586
  Консервационното земеделие като еко технология за отглеждане на полски култури
  Виж повече
 • no till земеделие
  21.10.2019 г.
  131266
  Истината за No-Тill земеделието в България (АНАЛИЗ)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg