Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: Търсим селскостопански работници от чужбина (ВИДЕО)

07.11.2019 г.
94713
На фона на нарастващата криза с намирането на селскостопански работници в страната, земеделските производители ще трябва да разчитат все по-често на работници от чужбина. Това е една политиките, които провежда Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с Министерството на труда и социалната политика. 

Темата с липсата на работна ръка в агросектора коментира пред АгроКлуб министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева:

"Търсим решения по три наши предложения. Имаме предложение до МТСП по отношение на актуализирането на тяхното законодателство в частта за временната заетост - а именно земеделието да се включи като отрасъл, в който може да се задължи трайно безработно лице да полага труд. Очакваме техния отговор. Предложили сме облекчение на режима за внос на работна ръка. Министър Бисер Петков ме информира, че с доста страни има вече ускорени двустранни процедури, с подписани протоколи за облекчаване на този режим - като Украйна. Предстои сключване на такова споразумение с Монголия, Виетнам. Това ще даде възможност на земеделските стопани да наемат временно работници от тези страни. Очакваме решения по различни мерки, по които работят от Социалното министерство. По отношение на еднодневните трудови договори се направиха облекчения, по искане на бранша, сега предстоят нови - по отношение на проверките за еднодневните договори.”

Десислава Танева посочи, че проблем с липсата на работна ръка  имат всички сектори, не само земеделието. Такава е и общата картина в ЕС. “Недостигът на работна ръка в България е принципен проблем. Именно заради този проблем, развити държави като Германия, имах проблема с мигрантите и приобщаването им”, каза земеделският министър.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • заетост в агросектора
  29.10.2019 г.
  113699
  При надник 50 лв., няма желаещи берачи. Фермери наемат работници от Украйна
  Виж повече
 • заетост в селското стопанство
  29.10.2019 г.
  113119
  Ново предложение: Трудова миграция, вместо емиграция на сезонни работници!
  Виж повече
 • пипер
  13.09.2019 г.
  2283
  Градинари: Пиперът остава на полето, няма кой да го обере!
  Виж повече
 • заетост в земеделието
  02.08.2019 г.
  10793
  Има сериозна криза за намиране на качествени работници в агросектора
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg