Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева обеща да се бори за по-висока обвързана подкрепа в новата ОСП

04.10.2019 г.
77681
Прилагането на настоящите схеми по директните плащания трябва да продължи и в рамките на Общата селскостопанска политика (2021-2027г), включително опцията за подпомагане на преходната национална помощ. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на  министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага.

Страната ни ще отстоява правото, ако не като национална преходна помощ, то като възможност с този бюджет да бъде увеличен пакетът обвързана подкрепа. Именно тези два пакета помощи са насочени към чувствителните сектори „Животновъдство“ и  „Плодове и зеленчуци“, където са и малките стопанства. Без това финансиране няма да може да се осигури социалната устойчивост на земеделските производители в тези области.

„За България е важно да се запази ежегодното подпомагане на земеделските стопани в рамките на новата ОСП. Необходимо е да се предостави правна сигурност на плащанията за периода до приемане на новото законодателство.“, посо1и земеделският министър. 

По отношение на предложените еко-схеми за доброволно участие от страна на стопаните, земеделският министър посочи, че България оценява подхода като положителен метод за осигуряване на допълнителен стимул за по-високия принос към околната среда и климата. „Ние застъпваме доброволността, но тази тема я разглеждаме като неделима с останалите чувствителни въпроси по пакета на реформата на ОСП, тъй като искаме справедливо насочване на подпомагането“, обясни министър Танева.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ОСП реформа
  01.10.2019 г.
  65888
  Предлагат еко-схемите да отпаднат от намаленията на директните плащанията в ОСП
  Виж повече
 • обвързано подпомагане
  24.09.2019 г.
  35372
  26 000 български стопани са под риск, ако няма обвързана подкрепа в новата ОСП
  Виж повече
 • Дискусия за ОСП
  26.07.2019 г.
  2051
  Редукция по всички схеми за директни плащания се предвижда в новата ОСП
  Виж повече
 • Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  18.12.2018 г.
  3268
  Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg