Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: Обвързаната подкрепа ще запази уязвимите сектори на пазара!

23.12.2019 г.
6982
Обвързаната подкрепа по директните плащания е изключително важна за България и настояваме за по-висок процент отколкото заложения към момента в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това заявява министър Десислава Танева по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, който се проведе миналата седмица. 

Причината за това искане на страната ни е непродължаването на националната преходна помощ, която не е допустима нито в преходния Регламент, нито в проекта на Регламентите за новата ОСП, обясни министърът.

“Секторите, които се подкрепят по обвързаната подкрепа в България, са уязвимите плодове, зеленчуци, животновъдство. При тях няма изкривяване на пазара. Тази подкрепа ще помогне на тези производители да останат на пазара. Сектор животновъдство е демаркиран като производство между обвързана подкрепа и национална преходна помощ. Това е и причината България да поставя искането си - или да се запази националната преходна помощ, или да се увеличи % на обвързана подкрепа”, посочи Десислава Танева.

По думите на Танева националната помощ за животновъдите не изкривява пазара, а напротив - данните показват, че тази помощ постига целите си и част от фермерите се ориентират към по-жизнеустойчиви земеделски сектори.

Танева изтъкна позицията на страната ни по отношение на малките фермери - а именно да бъдат изключени от условността за прилагане на зелените практики.

По отношение на Програмата за развитие на селските райони Танева изрази подкрепата на страната ни по предложените от Финландското председателство текстове за финансова гъвкавост във връзка с определянето на вариациите на единичните стойности. 

България подкрепя предложените опции за въвеждане на референтна стойност за селектираните операции, който да се запазва за целия период на прилагане. От друга страна обаче, за целите на мониторинга на изпълнението, Танева подчерта, че позицията ни относно въвеждането на годишни цели трябва да отпадне и да бъде заменено от поставяне на цели в средата и в края на програмния период.

Министър Десислава Танева каза, че по отношение на обявената вече Зелена сделка и повишената амбиция в областта на околната среда и климата бюджетът трябва поне да се запази, за да има адекватно финансиране.

© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • семинар НАЗ
  02.12.2019 г.
  4932
  Без намаление на директните плащания за България, въпреки по-ниския бюджет на ОСП
  Виж повече
 • Десислава Танева
  28.11.2019 г.
  17072
  Само с помощта на земеделците може да има ефективно управление на риска в земеделието (ВИДЕО)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85190
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg