Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: Не трябва да остане нито едно стопанство без ветеринарен надзор! (ВИДЕО)

07.11.2019 г.
95040
Нито едно стопанство в страната, независимо дали е лично или индустриално, не трябва да остане без ветеринарен надзор. Това заяви в интервю за АгроКлуб министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева относно мерките, заложени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност по отношение на биосигурността в обектите и пасищата, за справяне с все по-зачестяващите случаи на болести по животните през последните години.

С промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Наредба 44 се засилва ролята на ветеринарните специалисти - и официалните, и частно-практикуващите с ясно определен интензитет на посещение на фермите. Крайната цел е “нито едно стопанство в страната, независимо дали е лично или индустриално, не трябва да остане без ветеринарен надзор, с периодичност на посещенията”, каза министърът.

“В момента тече обществено обсъждане на Наредба 44, в която сме заложили повишени мерки за биосигурност в животновъдните стопанства, облекчена процедура за регистрация на личните стопанства, категорично разграничаване на типовете стопанства, конкретни права на кметовете на населени места, посочи Танева и допълни, че повечето изисквания са елементарни и те са хигиенни. Несериозно и безотговорно е към цялата местна общност да не ги изпълняваме, като знаем какъв е рискът”.  

Планира се Наредба 44 да мине на Министерски съвет през декември, в началото на следващата година изменението да се приеме  от Народното събрание и да влезе в сила. 

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Десислава Танева
  06.11.2019 г.
  98191
  Десислава Танева: Ще укрепим капацитета на ветеринарната служба в БАБХ! (ВИДЕО)
  Виж повече
 • ветеринарни лекари
  04.11.2019 г.
  105894
  Ветеринарните лекари ще водят профилактика или на ферми, или на лични стопанства
  Виж повече
 • проф. Паскал Желязков
  04.11.2019 г.
  106477
  Проф. Паскал Желязков: Има сериозен недостиг на ветеринарни лекари в БАБХ (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • пасища
  17.10.2019 г.
  121687 1
  Въвеждат нови изисквания към пасищата с промени в Наредба 44
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg