Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: Националният интерес в новата ОСП ще е по-добре защитен (ВИДЕО)

Министър Танева, при обсъждането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), как смятате - България ще успее ли да защити интереса на българските фермери, националния интерес пред този на ЕС?
Аз смятам, че при всички случаи идващия нов програмен период, националния интерес ще е по-добре защитен, просто защото новата рамка на ОСП дава възможност за повече национални решения според спецификата на земеделието във всяка страна членка. Ние имаме няколко болезнени теми, които още не са финализирани в преговорния процес, но това не зависи от нас, а от етапа на този процес на ниво Европейски съюз. Това е определянето н новогодишната финансова рамка, след което това ще определи бюджетите и размерите на обвързана подкрепа, възможността за преходна национална помощ или увеличение на обвързаната подкрепа в настоящите нива, т.е. всичко онова, което би осигурило една добра подкрепа на уязвимите ни сектори. Този дебат предстои. Целта на днешната първа среща е да покажем докъде е този процес на ниво ЕС и на ниво България. Винаги.., тъй като това ми е втори мандат, и в първия аз винаги се старая - цялата дейност на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да е максимално публична и отворена към заинтересованите лица и земеделската общност. Тези срещи ще станат регулярни и те ще следват процесите , когато търпят развитие - дали било на ниво ЕС, дали в България. На днешната среща в следобедния панел ще представим и първия слот анализ в първата му част, който в работен вариант е бил представен на земеделските производители. Получени са доста критични бележки, той бе преработен. Икономически анализ за селското стопанство. И днес следобед Института по аграрна икономика и неговия ръководител ще представят преработената му част. 

По отношение на Националната стратегия за развитие на био производството - можем ли да очакваме подобни стратегии за останалите сектори на селското стопанство?
Да, тази стратегия за биологичното производство… към 30-ти юни мисля, че беше приключена… Тя е качена публично на сайта. Това, между другото, е една от стъпките и от етапите, които трябваше да направим във връзка с одити на Комисията, които очакваме края на годината и от техния резултат зависи продължаването на подкрепата на биологичните производители. От този анализ излязоха много интересни данни. проблемът и ролята на държава е как да направи достатъчно сигурни системите си за контрол, така че потребителя да има увереност за биологичните продукти, които са на пазара и аз смятам, че ние ще се справим. Ние просто се длъжни пред сектора да се справим. По отношение на останали стратегии - ние и в момента имаме стратегии - и за хидромелиорациите. За мен първото, което е важно и трябва да направим, това е да приключим тези слот анализи, които ще идентифицират и нуждите от подкрепа, които на практика ще дадат насоките на едно стратегическо планиране.

Как е обстановката в момента в Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)? Имаше напрежение?
Да, върху фонд Земеделие винаги е имало огромен натиск, там се разпределя огромен ресурс, интересът е огромен и в същото време вече административния капацитет на българските земеделски производители, респективно проектната им готовност, е значително по-висока, отколкото първия програмен период, съответно неудовлетвореността от кандидатстването е значително по-висока, защото няма достатъчно бюджет, за да задоволи всички нужди, а и проект на готовност на земеделските производители. Аз се надявам, вярвам, че Васил Грудев ще направи всичко необходимо да се успокои обстановката и да продължим да работим, тъй като ние имаме… Така се движим по един график, който бяхме направили още с Живко (Живков) по отношение на работа, която трябва да свършим, за да можем да приключим успешно годината относно и средствата, които трябва да бъдат разпределение по правилото N + 3. Надявам се всичко да продължи по нормален ред. Интервю на: София Белчева
Снимка и видео: © АгроКлуб БГ

© 2019 AgroClub.bg - АгроКлуб.БГ
Всички права запазени, при ползване на текст, цитирането на източник АгроКлуб.БГ е задължително!
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • НАЗ - Бяла Слатина
  21.06.2019 г.
  1755
  Министър Десислава Танева инициира срещи с агросектора за бъдещата ОСП след 2020
  Виж повече
 • цифровизацията в земеделието
  06.02.2019 г.
  8804
  В ОСП 2021-2027 се предвижда обвързване на торовете с цифровизацията в земеделието
  Виж повече
 • Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  18.12.2018 г.
  3314
  Франция призова за агроекологични мерки и запазване бюджета на ОСП
  Виж повече
 • ОСП след 2020: Директни плащания на пчелно семейство за опрашване
  11.12.2018 г.
  3765
  ОСП след 2020: Директни плащания на пчелно семейство за опрашване
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg