Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Инвестициите в агросектора са 7,7 млрд. лева от 2014 до 2019г.

Инвестициите в аграрния отрасъл са 8% от всички инвестиции в България. Това обяви при откриването на Международните селскостопански изложения АГРА, Винария и Фудтех министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Инвестициите в селското стопанство на България в периода 2014 - 2019 г. са в размер на 7,7 млрд. лева. Аграрният отрасъл дава между 3,5 и 3,8% от брутната добавена стойност, посочи още тя.

“На фона на този обем инвестиции сами разбирате, че ПРСР изобщо не е основен инструмент, а незначителна част от инвестициите, направени в агросектора”, подчерта Десислава Танева.

При откриване на форума земеделският министър посочи, че 2020 г. е ключова за земеделския отрасъл не само в България, но и в целия Европейски съюз. Очаква се да бъде определен бюджета на новата Обща селскостопанска политика, до края на годината МЗХГ трябва да представи Националния стратегически план за новата ОСП, а заедно със земеделската общност през тази година трябва да се намерят решения за зелените предизвикателства.

България е на едно ниво с подготовката на Националния стратегически план с повечето държави-членки на ЕС. Написването му започва през лятото от Координационното звено в Министерството. В тази връзка Танева призова земеделската общност за активност и предложения по отношение на зелени политики, които могат да се прилагат. 

“Призовавам земеделската и научната общност за задълбоченост в намирането на най-приложимите и адаптирани към българските условия земеделски практики, щадящи околната среда. Това е общото ни предизвикателство тази година - да намерим тези мерки, които да доведат и до допълнителен доход за земеделските стопани.”

София Белчева,  © 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG 
Коментари 0

Коментари:

 • Десислава Танева
  10.11.2019 г.
  85130
  Десислава Танева: Можем да направим ОСП адаптирана към националното си земеделие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)
  Виж повече
 • еко
  09.11.2019 г.
  87807
  Десислава Танева: Земеделците ще имат думата за новите еко правила в ОСП! (Видео)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg