Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева в Берлин: Лидерите на ЕС разбират нуждата от адекватен бюджет за ОСП! (ВИДЕО)

“Доброто послание” от откриването на международното изложение Зелена седмица в Берлин е, че политическите ръководители на селскостопанския сектор е Европейския съюз, включително и еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, разбират необходимостта от адекватно бюджетно финансиране за новата обща селскостопанска политика. Това заяви при откриването на българския щанд на изложението Зелена седмица 2020 в Берлин министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

От една страна беше представена посоката за озеленяване и екологосъобразно земеделие в Европа, но от друга страна беше поставен и въпросът за адекватно финансиране на новата Обща селскостопанска политика. Въпросът сега е е с какъв бюджет ще се договори ОСП, в зависимост от Многогодишната финансова рамка, която предстои да бъде приета, допълни министърът.

Юлия Кльокнер и Десислава Танева


В първия ден на изложението германският министър на земеделието и храните Юлия Кльокнер посети българския щанд, на който се представят 19 фирми производители и преработватели на традиционни български агро стоки. 

Имаме чудесна комуникация и диалог с Германия, посочи министър Танева. Това е добра новина за страната ни, защото от юли 2020 г. Германия поема председателството на Европейския съюз и ще има ключово значение за определянето и приемането на аграрната политика на ЕС.

Все пак българският министър призна, че по някои от най-болезнените теми за България, двете страни имат противоположни позиции. “Но и сега в хода на протокола при представянето на българския щанд, колежката каза, че се налагат компромиси, така че да се приемат отделните специфики на всяка страна членка, защото без компромис ние няма как да постигнем амбициозните цели на новата ОСП”.

Германия е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански стоки. През 2018 г. аграрният стокообмен между двете страни възлиза на 635 млн. евро, което е със 7.1 % над нивото от 2017 г. Експортът на селскостопански стоки за германския пазар се повишава с 15.6 % на годишна база до 292.4 млн. Евро. 

Водещите селскостопански продукти в българския експорт за германския пазар през 2018 г. са слънчогледът и пшеницата, следвани от преработени плодове, хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти, мед, сирена, растения, семена и плодове, използвани в парфюмерията и медицината, тютюн, шоколадови изделия, кюспета и др. 

София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • Зелена седмица 2020
  17.01.2020 г.
  8797
  Зелената сделка, ОСП и бъдещето на фермерите - фокус на Зелената седмица в Берлин
  Виж повече
 • Зелена седмица
  15.01.2020 г.
  7928
  Зелена седмица 2020: 19 фирми представят български агропродукти в Берлин
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg