Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Десислава Танева: Благодаря на целия бранш за диалога!

11.05.2021 г.
10629
Публикуваме обръщението на министър Десислава Танева, която днес напусна поста, който от днес заема служебния министър на земеделието Христо Бозуков.

"Днес бе последният ми работен ден като министър на земеделието, храните и горите. На 15.05.2019 година започна вторият ми мандат като министър на земеделието в кабинета Борисов 3. Благодаря на всички заинтересовани за комуникацията, която имахме, в усилията да намерим най-добрите решения.

През последните две години аз и екипът ми следвахме програмата, която бяхме разписали и обявили пред браншa.
Първата от тях - 2019 година - бе белязана от тежкото заболяване Африканска чума по свинете. За кратко време трябваше да предприемем много мерки и да приложим непопулярни решения, за да ограничим заболяването и запазим сектор Свиневъдство. Две години по-късно огнищата на АЧС в страната са ограничени, последното такова беше установено през месец октомври 2020 г., а повече от година няма огнища в големи индустриални ферми. Повече от половината от засегнатите индустриални свинеферми в страната са възобновили дейността си към днешна дата. Оценка на Европейската комисия за работата ни по ограничаването на АЧС е решението на ЕК от месец април 2021 година всички индустриални свинеферми в България могат да търгуват добитото свинско месо в ЕС без ограничения.
Безспорно 2020 г. бе една от най-тежките години за земеделските производители, поради два фактора – Ковид пандемията и незапомнената суша в източната част на страната. Положихме много усилия, за да можем на европейско ниво да програмираме извънредна мярка КОВИД в обхвата на ПРСР. Регламентът за програмирането й бе по инициатива на България. Възползвахме се от всички инструменти за подкрепа към сектора и бяха предоставени около 400 млн. лв. повече от обичайните плащания.

За този период възстановихме плащанията по мярката за подкрепа на биопроизводството с 40 млн. евро, тъй като през последните три години нямаше прием по мярката за биоземеделие на ПРСР.

Когато влязох в мандат България беше на опашката по готовност за новия програмен период, имахме само възложен един SWOT анализ. Имаше страни, които бяха в идейна готовност за стратегическите си планове. Сега, в края на мандата, България е сред страните, които са в най-голяма готовност. Етапите по анализа и идентифицирането на потребностите сме го изминали с активна комуникация с неправителствения сектор. Тематичната работна група работи много интензивно по изготвянето на националния стратегически план, но за неговия финал трябва да имаме и финално законодателство. Към момента се провежда вторият кръг от дебата за бъдещите мерки. Докато няма финално законодателство, работата по неговото изготвяне няма как да приключи.

В дебата за новия програмен период успяхме да защитим някои ключови интереси. По предложение на страната ни удължихме срока на прилагане на преходната национална помощ, която касае животновъдството и тютюнопроизводството в България, като над 700 000 дребни преживни животни се подкрепят само по тази помощ. Обвързаната подкрепа също беше запазена на предходните си нива в размер 13+2. Отново по инициатива на България, и в ЕП и в Съвета, успяхме да договорим продължаването им и през новия програмен период, като детайлите ще са ясни при финалното законодателство.

Благодаря на целия бранш за диалога - за конструктивизма, за критиките с алтернативни възможни решения, за неформалната комуникация в реално време на случващите се събития.

Пожелавам обединение и сдружаване на земеделската общност, и наистина регулиране на представителността на земеделските браншови организации, за да има адекватност при диалога и решенията. Сигурно може повече - пожелавам го!

Бъдете здрави! И успешно приключване на стопанската 2020/2021 година!

Десислава Танева
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg