Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

ДАНС ще наблюдава процеса на изкупуване на зърно от фермерите

04.04.2022 г.
17728
Министерството на земеделието наблюдава постоянно ситуацията на пазара и вноса във връзка с предстоящите великденски празници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Искаме да имаме картина в реалния момент на цялата обезпеченост с козунаци, яйца и агнешко месо, които се търгуват в особено големи обеми“, каза той. Христанов припомни, че преди няколко дни на заседание на Държавен фонд „Земеделие“ беше гласувана помощ de minimis, която да се изплаща на кланиците.

„Наблюдаваме вноса и сме готови във всеки момент да окажем подкрепа на пазара и на българските производители“, заяви заместник-министърът.

По темата за планираното изкупуване на зърно Иван Христанов коментира, че процесът беше саботиран умишлено преди няколко седмици, за да бъде забавен, но се очаква изкупуването да започне до десет дни.

Изчистен е механизмът за изкупуването, като процесът по думите му не може да бъде извършен от една държавна фирма. Затова министерството със собствените си дирекции и агенции участва активно заедно със службите по земеделие, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. В комисията са включени и представители на ДАНС, за да наблюдават процеса и да бъдат гарант за неговата прозрачност.

Министерството на земеделието очаква трансфер на средства от бюджета, след това има правни процедури, които трябва да бъдат изпълнени, каза Христанов. Планира се закупуването на 700 хил. т хлебна пшеница и 325 – 350 хил. т маслодаен слънчоглед, с които да се гарантира продоволствието на страната.

За съхраняването ще бъде обявена отделна процедура, като в страната има достатъчно складове, каза заместник-министър Христанов. Той посочи още, че критериите за базите са определени, като пред завършване е и процедурата за наемане на складовете.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg