Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Гърция и Дания избиха всички норки във фермите заради мутация на COVID 19. Какво прави България?

19.11.2020 г.
5179
Гърция и Дания избиха всички норки във фермите заради изключително опасната мутация на COVID 19 , за която стана ясно от властите в Брюксел, че се предава от норки на хора и от хора на норки. За да се намали риска за фатално разпространение на мутацията на коронавируса, министрите на земеделието в двете държави разпоредиха избиването на всички норки.

Веднага след решението, министърката на земеделието на Дания подаде оставка, но заяви пред международните медии, че е взела отговорно решение с цел превенция на усложняване на ситуацията, както и че не съжалява за разпореденото избиване на норките и си тръгва от поста на аграрен министър с чиста съвест.

В България има две големи ферми за норки, които са близки до властта и тяхното затваряне се отлага вече няколко години, въпреки многобройните протести и петиции на редица организации за защита на животните.

Норките се убиват в газови камери, а в някои случаи биват одирани живи, след което кожите им се използват за производство предимно на палта с пазар в западна Европа и Русия.

На 5 ноември 2020 г. Дания съобщи за 214 случая на човешки COVID-19, заразени с варианти на вируса SARS-CoV-2, свързани със заразяване от ферми за норки, както и за заразени норки в повече от 200 ферми.

Мутацията на COVID 19 е свързана с вариант с четири генетични промени, три замествания и една делеция в протеина spike (S). Тъй като S протеинът съдържа рецептор-свързващия домейн и е основна цел за имунен отговор, такива мутации на теория могат да имат фатални последици за вирусната годност, преносимостта и антигенността. В резултат на това еволюцията на вируси с нарастващи мутации във функционалните домейни на протеина S може да окажат негативно влияние на лечението, някои диагностични тестове и антигенността на вируса. Това може също да обезсмисли всички разработки на ваксини до момента.

България е най-рискова за опасната мутация на Covid19 заради фермите за норки. Това се посочва в извънрeден експертен доклад на EFSA и Европейския център за превенция и контрол на заразите.

Мутиралия Covid19 може да се предава от човек на норка и от норка на човек. Многобройни случаи на тежки инфекции с норки се съобщават в Дания, Италия, Испания, Швеция, а също и в САЩ.


На фона на нарастващия брой заразени с опасната мутация на COVID 19 - никой в Европа не говори за промяна в модела на потребление и на функциониране на т.нар. "концлагери" за норки. В голяма част от Европа през последните години се проведоха петиции и протетси срещу тези ферми, но закриване имаше само в няколко държави. Финансовата алчност и егоистичното потребителско поведение, всъщност създават условия за разпространението един много опасен вирус, който може да помете милиони чрез смъртност и всъщност да разреши проблеми, за които политиците нямат воля.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg